- hirdetés -

Ne hozzunk pénzügyi döntéseket túl jó vagy túl rossz hangulatban, és mindig tegyünk félre egy kisebb összeget, hogy elérjük céljainkat. Ezt is javasolja új könyvében dr. Mihály Nikolett.

A Justh Zsigmond Városi Könyvtár olvasótermében mutatták be december 18-án az orosházi származású dr. Mihály Nikolett Külső-belső gazdaság című könyvét. A szerzővel Kotroczó Melitta beszélgetett, mi pedig kértünk néhány jótanácsot olvasóinknak.

Pénzügyi kultúránk milyen otthonról hozott mintákra épül? Hogyan kezelik a pénzt az egyes személyiségtípusok? Milyen kapcsolat van a pénz és a szabadság között? Dr. Mihály Nikolett gazdaságpszichológus ilyen és ehhez hasonló kérdéseket is boncolgat abban a könyvében, amelyet nagyjából két év alatt írt meg.
– Leegyszerűsítettem a tudományos eredményeket, néhol megfűszereztem saját tapasztalatokkal és minden fejezet végén pluszban hozzátettem még olyan praktikus tanácsokat, amelyeket ha átgondolunk és megfogadunk, jobb pénzkezelőkké válhatunk – hangsúlyozta könyve kapcsán az orosházi gazdaságpszichológus, aki elmondása szerint a pénzügyi tudatosággal négy éve, gazdaságpszichológiával pedig közel 15 éve foglalkozik.

Orosházi középiskolás évei után Debrecenben folytatta tanulmányait, majd Szegeden doktorált. Jelenleg a budapesti Szent István Egyetemen kutat és tanít.
– Főként fiataloknak szántam a könyvet. Egyrészt azért, mert ez ajánlott irodalom lesz az óráimon, másrészt azért, mert ők még könnyebben és gyorsabban tudnak változtatni a szokásaikon. Egyébként igyekeztem mindenki számára hozzáférhetővé és elérhetővé tenni azt a tudást, ami életminőséget is javíthat – tette hozzá a Külső-belső gazdaság című könyv szerzője.

Dr. Mihály Nikolett az OrosCaféval is megosztott néhány hasznos pénzkezelési tanácsot:

  • Nagyon jó vagy épp nagyon rossz hangulatban, illetve indulatos állapotban sem szabad anyagi döntéseket hozni!
  • Egyszerű és hasznos lehet, ha vezetjük a saját költségvetésünket, tehát a kiadásokat és a bevételeket egyaránt!
  • Minden hónapban tegyünk félre egy kisebb összeget, melynél fontos, hogy ez ne legyen otthon elérhető! Ha ez megtörtént és összegyűlt a célunknak megfelelő összeg, akkor ne csak a célnak örüljünk, hanem egyéni módon is jutalmazzuk meg magunkat, mert az agynak ezzel olyan információt küldünk, hogy érdemes volt megvonni magunktól azt a kicsit, amivel fenn tudtunk tartani az új szokást.

A kicsivel több mint 100 oldalas könyv további praktikus információkat is tartalmaz ahhoz, hogy racionális döntéseket tudjunk hozni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.