- hirdetés -

A megye humánerőforrásának fejlesztése, az itt élők egészségi állapotának javítása – ez volt a legfőbb célja annak a projektnek, mely európai uniós támogatás segítségével valósult meg az elmúlt hónapokban Békés megyében. 

A Békés Megyei Önkormányzat 100 százalékos tulajdonában lévő Békés Megyei Területi Társadalmi Aktivitás Nonprofit Kft. és konzorciumi partnerei, a Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Közhasznú Alapítvány és a Dél-Békési Kistérség Többcélú Társulása mintegy 930 millió forint támogatás segítségével valósította meg „A jövőt gyermekeinkkel építjük” – Komplex területi társadalmi aktivitás program a versenyképes Békés megyéért! című projektet.

A projektet a megyében tapasztalható problémák indokolták, mint a csökkenő demográfiai, a szegénységi, a magas munkanélküliségi, az alacsony iskolázottsági mutatók, a lakosság rossz egészségügyi állapota, a jövőkép- és az öngondoskodás hiánya, a magas halálozási ráta, a szakképzettség hiánya, elöregedés, aluliskolázottság, gyenge gazdasági mutatók. Ugyanakkor a megyében két – korábbi elnevezéssel élve – LHH-s, leghátrányosabb helyzetű járás is található, ez is egyértelműen indokolja a komplex fejlesztési program szükségszerűségét.

Az egyéni mentorálástól a csoportos tanácsadásig, a közösségi rendezvények szervezésétől az életmódklub-jellegű műhelyfoglalkozásokig többféle eszközt felvonultat. Az elemek a helyi társadalom szintjén, összeadódva fejtik ki hatásukat. Elengedhetetlen a tartós szemléletformálás: tudni kell, belül mi zajlik az emberben, amikor változik. A projekt keretében cél volt egy olyan folyamat elindítása, melynek eredményeként az emberek képesek javítani saját egészségi állapotukon. Tudatosan tervezett, helyi szükségletekre, lehetőségekre építő, a célcsoportok sajátosságait figyelembe vevő programokkal, módszerekkel dolgoztak – az eredeti vállalásokat túlteljesítve – az egészséget támogató környezet kialakításáért.

A térség tudásbázisának javítása (megyei egyéni egészségi állapot monitoring rendszer kiépítése, e-learning tananyag); az egészségmegőrzést támogató életmódváltás elősegítése, szakemberek kompetenciájának fejlesztése; szemléletformáló kampányok; célcsoportspecifikus egészségfejlesztési programok, közösségi rendezvények; egészséges munkaerő-program – ezek voltak a szakmai tevékenység főbb elemei.

A 2015. november 30-ig tartó projekt keretein belül megvalósult a megye humánerőforrásának fejlesztése, a foglalkoztatási és képzési lehetőségeinek bővítése, a lakosság társadalmi részvételének növelése, az alapvető életkészségek javításával, a lelki és fizikai egészség fejlesztésével.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.