- hirdetés -

A lehetőségekhez mérten jó áron tudják értékesíteni a hízó sertésállományt azok a társult települések, amelyek a PILOT mintaprogramban vesznek részt.

Többek között ez is elhangzott azon a partnertalálkozón, amelyet a művelődési központban tartottak december 2-án. Az Orosháza gesztorságával működő konzorcium tagjain kívül a tanácskozásra meghívtak több olyan települést is, amelyek nem vesznek részt a programban.

A vendéglátók nevében Fejes Róbertné, a konzorcium elnöke köszöntötte a résztvevőket, Szőke Molnár Tibor projekt koordinátor az aktuális témákról számolt be, és válaszolt kérdésekre. Simonka György országgyűlési képviselő adott hosszabb tájékoztatót a programról.

Fejes Róbertné konzorciumi elnök és Simonka György képviselő a partnertalálkozón (Fotó: Rajki Judit)
Fejes Róbertné konzorciumi elnök és Simonka György képviselő a partnertalálkozón (Fotó: Rajki Judit)

Mint megtudtuk, az érdeklődés oka az, hogy a jelenlegi közfoglalkoztatási rendszer mellett, ill. helyett hosszú távon olyan megoldásokat keresnek az önkormányzatok, amely a foglalkoztatást és gazdálkodást biztosítja. Emiatt jut ma nagyobb figyelem a szociális szövetkezetekben rejlő lehetőségekre.

A sertéseket nettó 320 forintos kilogrammonkénti áron tudják eladni, a karalábét darabonként nettó 50 forintért, előbbi jónak, utóbbi átlagos árnak számít. Mint ismert, a január óta tartó program keretében két körben sárgadinnyét termesztettek, a harmadikban karalábét. Emellett sertéstenyésztésbe kezdtek, aminek az első turnusát ezekben a hetekben zárják, a következő egy hónapban pedig elindítják a második turnust is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.