- hirdetés -

Befejeződött a napraforgó és a kukorica betakarítása. A nyári aszály ellenére közepesen jó termés volt az idei.

Mint arról korábban írtunk, több problémával néztek idén szembe a gazdák. A nyári aszály és az őszi esőzések nem tettek jót a termésnek, hátráltatták a munkafolyamatokat.

– A Vegetáció Kft-nél végeztünk a kukorica és napraforgó betakarításával. A nyári aszály ellenére kellemesen csalódtunk. Közepesnek mondható a termésátlag. Sikerült befejezni az őszi vetés munkálatokat is, azonban két hetet csúsztunk vele az esőzések miatt. Az utolsó hektár földek beszántásánál tartunk – tájékoztatott . A térségben vannak azonban olyan földterületek, ahol nem mondható el a közepes termésátlag – tájékoztatott Lénárt Péter, növényvédő és növénytermesztő.

Utolérték magukat a gazdák a munkával (Fotó: Dancsó József)
Az utolsó hektár földek beszántása (Fotó: Dancsó József)

– Orosháza határában utolérték magukat a gazdák a nagy esőzések után – ezt már Horváth Józseftől, az Orosházi Gazdakör elnökétől tudtuk meg. – Sajnos a kukoricát nagy nedvességtartalommal tudták betakarítani, ami további szárítási költségeket vonz maga után. Nem támogatta a jövedelmezőséget az őszi időjárás. A betakarított kukorica mennyisége 30 százalékkal csökkent a tavalyi évhez képest. Ez a szám az országos átlagban is megmutatkozik. Viszont elmondhatjuk, hogy idén a búza elég jelentős mennyiséget hozott, melyet nevezhetünk az elmúlt évtized egyik legjobb termésének. Ez a fajtaválasztéknak és a technika fejlődésének is köszönhető – mondta Horváth József.

Összességében a gazdák ugyanakkora területen vetettek őszi búzát és árpát, mint a tavalyi évben. A jelenlegi feladatok most az őszi szántások befejezése. Az elmúlt napokban is jelentős mennyiségű csapadék hullott, amely hátráltatja a mélyszántási munkálatokat. Az ezt követő időszak, a jövő évre való felkészülést jelenti. A termények beszállítása és értékesítése jelenleg stagnál.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.