- hirdetés -

Hógömb, tolltartó, malacpersely, mécses – csak néhány abból a több mint 100 alkotásból, amit diákok készítettek üvegből. Kedden tartották az öblösüveggyár által hirdetett kreatív pályázat eredményhirdetését.

Novemberben idén hatodik alkalommal rendezték meg az Európai Hulladékcsökkentési Hetet, melynek célja, hogy felhívják a figyelmet a hulladékcsökkentés és az újrahasznosítás fontosságára Európa-szerte. Az öblösüveggyár második alkalommal csatlakozott a kezdeményezéshez, ez alkalommal a „Keltsd Életre az üveget!” elnevezésű, gyermekeknek és fiataloknak szóló kreatív pályázatával a Koch’s Torma Kft-vel együttműködésben, hogy ráirányítsa a figyelmet: egy kis kreativitással hasznos tárgy válhat az üveghulladékból.

A felhívás keretében több mint száz óvodás, általános-, és középiskolás küldte be egyénileg vagy csoportban készített alkotását, összesen 103 művet. A pályázatra rengeteg egyedi mécses, ötletes váza és malacpersely készült, de sokan hógömböt, tolltartót sőt, akváriumot és egyéb dísztárgyakat készítettek. A pályázatokat szakértői zsűri: Larisa Kryachkova, az O-I Manufacturing Hungary Kft. ügyvezetője, Gyenge Éva, az O-I Manufacturing Hungary Kft. kommunikációs vezetője, Laczkó Beáta, a Koch’s Torma beszerzési vezetője, Pusztai Lajos, a művelődési ház igazgatója, és Burka László, önkormányzati képviselő értékelte.

Gyerekek véleményezik a gyerekalkotásokat (Fotó: Rajki Judit)
Gyerekek véleményezik a gyerekalkotásokat (Fotó: Rajki Judit)

Az eredményhirdetést november 24-én tartották a művelődési házban. – Szakértői zsűrinknek igazán nehéz dolga volt, 103 kreatív és művészi üvegalkotás érkezett a pályázati felhívásunkra. Az idei évben másodjára csatlakoztunk az Európai Hulladékcsökkentési héthez, így a pályázat sikere és a gyerekek lelkesedése nagy öröm számunkra. Bízunk benne, hogy kreatív és játékos kezdeményezésünk révén hozzájárulhatunk az orosházi fiatalok környezettudatos szemléletformálásához – nyilatkozta Gyenge Éva, az O-I Manufacturing Hungary Kft. kommunikációs és kereskedelmi vezetője.

Nem volt egyszerű a döntés

Dávid Zoltán polgármester beszédében kiemelte: igazán ötletes pályázatot hirdetett az öblösüveggyár. – Az alkotásokat látva úgy gondolom, a pályázatkiírók elégedettek lehetnek, hiszen remek ötletek születtek. Ezernyi lehetőség, ahogyan egy üveget újra lehet hasznosítani, és a diákok ezt igazán jól megmutatták. A több mint száz pályázó is azt igazolja, hogy egyre több gyermeknek fontos a környezetvédelem, tudják, hogy mekkora jelentőséggel bír az újrahasznosítás, a szelektálás. Büszkén figyeljük, hogy milyen kreatívan és felelősségteljesen álltok ehhez a kérdéshez, sőt, mi felnőttek, tanulhatunk is tőletek – emelte ki beszédében a városvezető.

A pályamunkákat Pusztai Lajos, a művelődési ház igazgatója, a zsűri elnöke is értékelte. Elmondta, nem volt könnyű dolguk, annyi sok szép alkotás érkezett. – Dönteni, hogy ki a jó, ki a jobb, ki a legjobb – nem volt egyszerű. Sok szempontot figyelembe vettünk a döntésnél: szépség, színvilág, kreativitás, az újrafelhasználás módja – ennek alapján pontoztunk, és születtek meg a helyezések – tájékoztatta a jelenlévőket Pusztai Lajos.

Az egyéni díjazottak könyvutalványt kaptak, a csoportos kategória győztesei gyopárosi fürdőbelépővel gazdagodtak.

Díjazottak:

Alsó tagozatos egyéni:
1. Braun Hanna
2. Bánfi Viktória, Gál József, Lukács Eszter
3. Lévai Fanni

Felső tagozatos egyéni:

1. Nagy Zsóka
2. Zatykó Dorottya
3. Horváth Jázmin, Ökrös Zsuzsanna

Alsó tagozatos csoportos:

1., 2. és 3. helyezett több alkotással Radó Anna és Sarkadi Tamás

Felső tagozatos egyéni:

1. Buczku Bonita és Horváth Dorisz
2. Zétényi Barbara és Vígh Napsugár
3. Szenteczki Lili, Angyal Gabriella és Nagy Alexandra

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.