- hirdetés -

Fórumot tartottak az orosházi gazdák. Téma volt a Nemzeti Földalap földterületeinek árvereztetési szabályrendszere és értékesítése is.

Fórumot tartottak a gazdák a városházán november 19-én. A két legfontosabb téma a földművelők számára elérhető támogatások és a Nemzeti Földalap földterületeinek árverezése, annak menete, értékesítése volt.

Dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár előadásából kiderült, a jelenlegi támogatási rendszer célja az, hogy nem csak a nagygazdákat, de a kisebb földterületekkel és kevesebb haszonállattal foglalkozókat is minél jobban támogassák. A fiatal gazdák számára külön pénzbeli támogatást szánnak, az alaptámogatás mellett.
– A magyar agrárvállalkozók és gazdálkodók számára a következő időszak nagyon izgalmas és érdekes lesz, hiszen a fejlesztési programban a fejlesztést, az öntözéseket, az állattartó telepeket vagy éppen a kertészetet támogató források most fognak megnyílni. Ezekben a hetekben indulnak a terület alapú támogatások és előlegek a gazdálkodókhoz. Tehát jelen pillanatban nagyon komoly, és a gazdálkodók mindennapi életét megsegítő lépések zajlanak az agráriumban. Erről kívánunk minél bővebb információt megosztani az érintettekkel  – fogalmazott Dr. Feldman Zsolt.

Dr. Andréka Tamás és Dr. Feldman Zsolt tájékoztatta a gazdákat (Fotó: Rajki Judit)
Dr. Andréka Tamás és Dr. Feldman Zsolt tájékoztatta a gazdákat (Fotó: Rajki Judit)

A támogatások összege tavalyhoz képest nőtt. A hektáronkénti maximum 2014-ben 213,9913 euró volt, amely az MVH mostani közlése szerint az idén 236,2644 euróra nőtt. Ez 10 százalékos nominális keretbővülést jelent, és az árfolyamelőnnyel együtt lehetővé teszi, hogy a forintban kifejezett SAPS-támogatások körülbelül 15 százalékkal bővüljenek 2013-ban.

Ez mintegy 340 milliárd forintnak megfelelő összeget tesz ki, szemben a 294 milliárdos tavalyi kerettel. A csaknem 50 milliárdos pluszból az árfolyamkülönbség körülbelül 15 milliárddal részesedik,

olvasható a euroeco.hu-n.

Dr. Andréka Tamás jogi főosztályvezető a Nemzeti Földalap földterület árverezéseinek menetéről tartott előadást. Elmondta, a földterületek árverezésének menete prioritási sorrendek alapján fog zajlani.
– Először a földet bérlők, megmunkálók pályázhatnak. Utánuk következnek az árverésre bocsájtott földekkel szomszédos gazdák, majd őket követően a településen gazdálkodók. Ha nem kell az első három szegmensből senkinek, akkor licitálhatnak a 20 kilométeres területen belül tevékenykedő gazdák. A földekre licitálás előtt a földterület kikiáltási árának 10%-át előre kell fizetni. Ha nem nyerik el a földet, a 10%-ot visszafizetik – mondta Dr. Andréka Tamás.

Kiemelte, az árverésekre azért most van szükség, mert jogilag így tudják kizárni a külföldön élő nagygazdákat, akik könnyedén felvásárolhatnák a kisebb gazdák elől a magyar földeket.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.