- hirdetés -

Kovács Kokó István és dr. Hegedűs Csaba – két olimpiai bajnok, akik nem csak részt vesznek a november 11-i orosházi sportkonferencián, hanem előadást is tartanak.

Összefogással a Sportnevelés Töretlenségéért címmel jótékonysági sportkonferenciát szerveznek november 11-én Orosházán. A rendezvényen ismert sportvezetők és közgazdászok mellett magyar olimpikonok is előadásokat tartanak majd. A konferencia témája az egészségtudatosság, a sport és a sporttestnevelés szerepe.

Simonka György országgyűlési képviselő ötlete nyomán Dél-Békésből indult az a kezdeményezés, ami az októberben leégett Testnevelési Egyetem csarnokának újjáépítését szolgálja. Mint arról már beszámoltunk, a kormány és több szervezet is felajánlotta segítségét. Ehhez csatlakozott a megyei önkormányzat, a Kodolányi főiskola, Orosháza önkormányzata és a Segítségnyújtás a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány.

Az eseményen az olimpiai bajnok és profi világbajnok bokszoló, Kovács István is részt vesz. Kokó vallja, aki a sportban nőtt fel, aki a sportnak köszönhet mindent, annak a sport nem része az életének, hanem maga az élet.

Kovács István ma is rendszeresen fut és jótékonykodik (Fotó: mob.hu)
Kovács István ma is rendszeresen fut és jótékonykodik
(Fotó: mob.hu)

— Az az ország, ahol a lakosság nagy része találkozik a sport értékeivel, boldogabb, egészségben és lélekben gazdagabb életet tud élni és teremteni a jövő generációjának — mondta Kovács István. Úgy fogalmazott, a sport nem kizárólag az élsportot jelenti, sőt a sportban rejlő lehetőségek sokkal fontosabb célokat segítenek, segíthetnek elérni, mint amiket akár egy olimpiai arany jelent az egyénnek vagy akár az országnak.

— Egy ország lehet sportnemzet, ha a legkiválóbb sportolói rendre emberfeletti teljesítménnyel legyőzik a világot, de ez nem jelenti automatikusan, hogy az az ország egyben sportoló nemzet is. Hogy egy ország ne csak kiemelkedő sporthagyományokkal élő sportnemzet legyen, hanem egészséges, erős, sportoló nemzet is, ahhoz magas szintű, szervezett és tudományosan megalapozott nevelő munkára van szükség — tette hozzá az olimpiai és világbajnok bokszoló.

Az egykori kiváló birkózó, dr. Hegedűs Csaba az 1972-es müncheni ötkarikás játékokon a magyar sport történetének 100. olimpiai aranyérmét szerezte. A Magyar Birkózó Szövetség volt elnöke éppen külföldön tartózkodott, amikor megtudta a lesújtó hírt a TF csarnokának leégéséről.

dr. Hegedűs Csaba egykor maga is a szőnyegen küzdött
dr. Hegedűs Csaba szerint az összefogás a lényeg (Fotó: Rajki Judit)

— Mocsai Lajos, a TF rektora vezetésével, kreativitásának köszönhetően új dimenzióba jutott a Testnevelési Egyetem — nyilatkozta lapunknak dr. Hegedűs Csaba. — Úgy gondolom, hogy ez az egész magyar sportot, s nem sportembereket érintő kérdés. A történtek kapcsán a Budapest Sportcsarnok 1999-es leégése villant be, amikor Túri Lajossal kitaláltuk, hogy ismert zenészek összefogásával egy CD-t adjunk ki az újjáépítés megsegítésére. A konferencia kapcsán Simonka György hívott fel, aki elmondta, hogy Orosházán lesz ez a konferencia, ahol lehetőségünk lesz a fiatalokkal való találkozásra. Nem sokat gondolkoztam, azonnal sorba álltam, előadásommal remélem, hogy emelem majd a színvonalat. Az egészben nem is csak a befolyó összeg, hanem az összefogás ténye a legfontosabb. A bajban tudja meg az ember, hogy kikre számíthat igazán, már látszik, hogy a csarnok ügyében komoly erők mozdultak meg. Azok az emberek, akik ebben az akcióban részt vesznek, erre időt szakítanak, a személyiségüket teszik bele, s nagyon bízom benne, hogy sikeressé teszik.

A délelőtt az ifjúságé

A konferenciát november 11-én tartják Orosházán, a Kodolányi János Főiskolán, ahol már délelőtt 10 órakor elkezdődnek a programok.

Az emeleti nagyteremben pódiumbeszélgetés lesz élsportolókkal. Versenyekről, felkészülésről és a sport fontosságáról mesél majd  dr. Hegedűs Csaba birkózó olimpiai bajnok, Szalma László olimpikon atléta, a TF tanszékvezetője, Szabó Attila világbajnok kenus, olimpikon és Böczögő Dorina olimpikon, Világkupa győztes tornász.

Mindeközben az aulában az NB I-es orosházi férfi-és az NB I/B-s női kézilabda csapat néhány játékosa, valamit Ifj. Zsiga Zsolt Európa-bajnok, világbajnoki 2. helyezett Kyokushin karatés tart majd élménybeszámolót a diákoknak.

A délután a sportszakmáé

A 12.30 órakor kezdődő sportkonferencián két szekció lesz, ahol folyamatosan zajlanak majd a szakmai programok. A nagyteremben előadást tart dr. Dancsó József, a Magyar Államkincstár elnöke, dr. Szabó Péter, a Kodolányi János Főiskola rektora, dr. Hegedűs Csaba olimpiai bajnok birkózó, Kovács Kokó István olimpiai bajnok ökölvívó, Kubatov Gábor, a Ferencvárosi Torna Club elnöke, Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora.

Pódiumbeszélgetésen mesél sportélményeiről a PICK Szeged kézilabda csapatának két válogatott játékosa, Balogh Zsolt és Zubai Szabolcs, az idén berobbant ifjúsági világbajnok és felnőtt világbajnoki 2. helyezett kajakos, Homonnai Luca. A sportoktatás jövőjéről pedig dr. Béres Sándort, a Testnevelési Egyetem atlétikai tanszékének oktatóját kérdezik majd.

A témák természetesen a sport körül forognak majd. Szó lesz a sportnevelésről, a sportfinanszírozásról, a sportlétesítmények fejlesztéséről, az élsportolók pedig mesélnek azokról az élményekről, benyomásokról, amit a sport adott számukra.

A kisteremben Békés megyei sportolók, sportvezetők tartanak előadásokat a sportnevelésről, a sport egészségre gyakorolt jótékony hatásáról.

A szervezők adományokat is várnak a jótékony cél érdekében. A felajánlásokat a Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Közhasznú Alapítvány, Unicreditbank Hungary ZRT-nél vezetett 10918001-00000081-29530068 számú számlájára várják. A közlemény rovatban kérik feltüntetni: Összefogás a sportnevelés töretlenségéért. Az adományozók között élsportolók és sportklubok által felajánlott relikviákat sorsolnak ki. A befolyt összeget a TF egyik alapítványának juttatják el.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.