- hirdetés -

Hatalmas összegek érkezhetnek Orosházára, ha nyernek a pályázatok. Bár ezeket még nem írták ki, az előkészületek már elkezdődtek. Erről szól az ülés.

Szép hétfő délutánt kívánunk!

A témát már összefoglaltuk, itt olvasható, a teljes előterjesztés ide kattintva található.

15:02

Elkezdődött az ülés. Tóth Zoltánné és Horváth József hiányzik a képviselők soraiból.

Kiss Tamás a Projektfelügyelet részéről az ülésteremben, szóbeli kiegészítést tesz Elekes Lajos alpolgármester.
– Elnézést kérek mindenkitől, hogy ilyen hirtelen kellett ezt az ülést összehívni. Változik a közbeszerzési törvény novemberben, ez pedig olyan helyzetet teremt, ami miatt ezek a projektek több hónapos késését jelentene. Ezért hívtuk össze az ülést, kellenek bizonyos döntések, hogy haladni tudjanak a projektek. Egyúttal ismertetnénk ezeket a projekteket. Orosháza város és a Projektfelügyelet Kft. együttműködik, utóbbi projektekké fejleszti a város elképzeléseit. Ezt a projekt ötlethalmazt – ami lényegében a gazdaságfejlesztési program – a testület már elfogadta. A kft és a városfejlesztési iroda ez év júliusban tudott elkezdni a programok mentén dolgozni. Öt konkrét program van. Egy napelemes parkoló építése Gyopároson, az önkormányzati tulajdonban lévő két háziorvosi rendelő felújítása, Lehel és Könd ovik felújítása, belvárosi csapadékvízelvezetés korszerűsítése.

Több szempont alapján állítottuk össze ezeket a projekteket, ezeket tudjuk elindítani reálisan, 2016 első negyedévében történhetnek ezek benyújtása, és nyáron lehet meg az elbírálásuk – sorolja Elekes Lajos, ismertetve a költségvetési vállalásokat is.

Elmondja, két határozati javaslat van. Az egyik a Projektfelügyelet Kft-vel való szerződéskötés módosítását, ahogy jönnek elő a projektek, úgy módosítjuk folyamatosan a szerződés mellékletet. A 2-es határozati javaslat sorolja a projekteket. Ezek közül kettő – a napelemes parkoló építése és a rendelők felújítása – nem tartoznak a közbeszerezési törvény alá. A gyopárosi tórehabilitáció, a belvárosi csapadékelvezetés és az óvodák felújítása feltételes közbeszerzési eljárást ír el az összeg nagysága. Hozzáteszi, hogy a költségvetésben céltartalékot kell képezni, hogy mindenképpen legyen pénz az előkészítési költségekre abban az esetben, ha nem nyerne a pályázat.

Az előterjesztő Elekes részleteiben is beszélt a tervekről.
– A napelemes parkoló 100 millió forintos beruházás lenne, Gyopárosfürdőn egy nagy füves területen alakítanánk ki ezt a fedett parkolót, aminek a teteje napelemekkel lenne befedve, ami hozzájárulna a fürdő energiaellátásához. A két háziorvosi rendelő teljes felújítása 60 millió forintba kerülne. A gyopárosi tó rehabilitációja 600 milliós tétel, ami a déli tó medrének kotrását, a part rehabilitációját, ökosétány kialakítását tartalmazza. Majd ehhez jöhet egy 500 milliós tétel, ami folytatja ezt a projektet. A két óvoda részleges felújítása 250 millió forintja tartalmazza az energia rekonstrukciót, és a tálaló konyhák felújítását is. Szívesen vettük volna be a többi óvodát is, de a megyei költségvetési keretet is figyelembe kellett venni és dönteni kellett, hogy melyik két óvodában a legsürgetőbb a feladata. A harmadik nagy projekt a belvárosi csapadékvíz elvezetés fejlesztése lenne, mert a rendszer az eseti, óriási terhelést nem tudja kezelni. Ebben a projektben a rendszer felülvizsgálata történne meg, hogy a vízelvezetés megoldott legyen. Zöld város a cél, vagyis a koncepció keretében parkolók kialakítása, kerékpárutak kiépítése, stb, de ehhez legelőször a föld alatt futó rendszereket kell rendbetenni – fogalmaz Elekes Lajos.
Dávid Zoltán polgármester: – Egy projektcél megvalósulásáért is szívesen összejönnénk, nem kell elnézést kérni – utal Elekes szavaira. – Lehetőség a városnak új munkahelyeket tudunk teremteni. Fontos, hogy olyan pályázatokon induljunk, amelyek megtervezettek, a gazdasági programban szerepelnek, minden olyan pályázati lehetőséggel élünk, amivel lehet. Rengeteg munkát végeznek az irodában, hogy ezt megtehessük, ezt köszönöm, és kérem, hogy fogjunk össze ebben is, hogy a város fejlődni tudjon és minél több pályázatot tudjuk beadni és ezzel Orosháza fejlődhessen – hangsúlyozta a városvezető.
Fetser János (MSZP) a gyopárosi parkoló építés témájában szól hozzá. – Egy korábbi terv ott a fürdő további fejlesztését tartalmazza. Vannak ott olyan helyek, amik nem érintik a fürdő területét. Kérem, vizsgálják meg, lehetne-e ez a parkoló máshol, hiszen a fürdő további bővítése is fontos. Bármelyik óvodára ráfér a rekonstrukció, a szentetornyai és az Ifjúság utcai óvodára is ráférne a felújítás, nem tudom, van-e lehetőség arra, hogy ezt a felújítási kört bővítsük.

Elekes Lajos: – Az óvodák felújításánál dilemma volt, hogy mi az amit tisztán energetikai kérdésként kell kezelni. Úgy gondoltuk, hogy erre a két ovi esetében “ellőjük a partront”, de a későbbiekben más forrásokra tekintve lesz még lehetőség óvodafelújításra, ez prioritást élvez, ahogy képviselő úr mondta. A Kemping irányába, a tó partja felé történő fürdőbővítést nem érinti a parkoló építése, marad még ott bőven hely. Egyébként ez a legjobban előkészített projekt. De ez egyenlőre még egy projketötlet, nincsenek konkrét tervek, így mindenképpen megfontoljuk a javaslatait.

Fejes Róbertné (Fidesz) alpolgármester kiemeli, hogy az Ifjúság úti óvoda felújítása kapcsán Burka László képviselővel már egyeztetett, hiszen fontos cél az intézmények felújítása.
– Keressük erre a pályázati lehetőségeket, de ha mégsem lenne ilyen, akkor jövőre a Start munkaprogram keretében már olyan felújításokat is el tudunk végezni, ami az óvodák fejlesztését szolgálja.

Szabó Ervin (Jobbik) reméli, hogy a projektötletek megvalósulnak, valamennyi jelentőségteljes lenne Orosháza életében. – Szívemnek kedves pont a 17-es, hiszen a szociális ellátás infrastruktúrális fejlesztésére is lesz lehetőség reményeim szerint, ez jó és helyes. Lehet vitatkozni, hogy miért ezeket valósítanánk meg, miért nem mást, de hát dönteni kellett. Eredményes munkát az önkormányzatnak és a kft-nek is, és remélem, hogy minél nagyobb támogatási intenzitás mellett kedvezően bírálják el a projektötleteket.

10 igen és 3 tartózkodás mellett elfogadták az első, és a második határozati javaslatot is.

Kérdések

Fetser János: – A hivatal részéről valaki figyeli-e az ivóvíz minőségjavítása kapcsán a városban kialakult helyzetet: Meg lehet nézni most például a Dénes tanító utcát. Jó volna a környéket rendbe tenni.

Barák Anita irodavezető válaszol: – Természetesen figyelemmel kísérjük a programot, bármilyen bejelentés érkezik, mi azonnal jelezzük a kivitelező felé és nyomon követjük a megoldást. Ezt is jelezni fogom feléjük.

———-

Elekes Lajos: – Reméltem, hogy decemberig ezt nem kérdezik meg. Két fix pont látszódik. Az egyik, hogy kormányhatározat van arról, hogy a kézilabda sport és a csapat is jelentős lehetőséget kap egy csarnok felépítésére, 2,5 milliárd forintról beszélünk. Járási székhelyeken tanuszoda építésére is ígéretet tett a kormány. Ami probléma a helyszín. Ezek helyszíne Gyopárosfürdőn az elérhetőség szempontjából nem optimális. A tanuszoda egyértelmű, de a sportcsarnok esetében is, ha a kötelező testnevelés órákban is használni kívánjuk, illetve lesznek nagyobb sportesemények, akkor jobb lenne a belváros a fenntarthatóság szempontjából is, hiszen geotermikus energiában is gondolkodunk. Mindez meghatározza, hogy az Eötvös iskola mögött lehetne ez a komplexum – mondja Elekes, kiemelve, egyeztetnek a sportszervezetekkel, formálódnak az elképzelések, november végére készítik el a pontos elképzeléseket: – De minderre pályázati forrást nem látok, így ez csak egyedi, központi támogatással oldható meg véleményem szerint.

Az alig 40 perces ülés véget is ért, pénteken azonban ismét összeül a testület: soros ülésen tárgyalják a különböző előterjesztéseket.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.