- hirdetés -

Az akvarell festészet az egyik legnehezebb festészeti stílushoz tartozik, Pataj Pál mégis ezzel a technikával dolgozik. Az Amerikában is kiállított festményeit most a Városi Képtár galériájában láthatjuk.

Az elmúlt 50 év munkásságának mérföldköveit szedte össze Pataj Pál, melyeket csütörtökön, október 22-én állítottak ki a városi képtárban. Az festményeiről egyaránt visszaköszönnek a Kárpátok hegycsúcsai és a mesés alföldi égbolt. Nem csak tájképeit láthatjuk itt. A legújabb festményei a csillagok titkát próbálják megfejteni, az emberi lét értelmét próbálják a nézőknek elmagyarázni.

Gyermekkora és a hazai tájak elevenednek meg Pataj Pál festményein (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Gyermekkora és a hazai tájak elevenednek meg Pataj Pál festményein (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– Nekem nagyon szép gyerekkorom volt, a város szélén laktunk. Csak átmentünk a körgáton és fürödtünk vagy korcsolyáztunk. Minden állatot ismertünk, ami előfordult a mocsárvilágban. Megmaradt bennem a víz, a fény és a táj szépsége. Ezek ábrázolásától nem tudok elszakadni és nem is szeretnék – fogalmazott Pataj Pál.

A festő képei nagy utat jártak be, Amerikában is megtekinthető volt a kiállítás. A művész visszatérése óta ez a harmadik kiállítás az országban. A képeket most bárki ingyenesen megtekintheti a Városi Képtárban.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.