- hirdetés -

Mintegy ötven gyermek vett részt a szombati szentetornyai közösségi házban rendezett romanapon, melynek célja a közösségépítés mellett a hagyományok ápolása volt.

A rendezvényt a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal által kiírt, a Maros – Körös Köze Oktatási és Kulturális Közhasznú Egyesület által „Mit itt vagyunk!” címmel benyújtott, és nyertes pályázatából valósították meg. Az egyesület elnöke, Bordásné Nyíregyházki Mária kiemelte, a nap célja a közösségépítés mellett a hagyományőrzés volt, a programokat is ezek jegyében állították össze.

Rajkiné Hichsi Mária főszervező, a Csemetenevelde vezetője elmondta, kézműves foglalkozások, előadások, táncház, valamint a gyerekek és felnőttek alkotásaiból nyíló kiállítás színesítette a napot. A cigányok szokásairól, pedig filmet vetíttek. A program végén bográcsban főtt „cigány káposzta” és többféle sütemény várta az addigra igen csak megéhezett társaságot.

A gyerekek nagyon élvezték a napot (Fotó: egyesület)
A gyerekek nagyon élvezték a napot (Fotó: egyesület)

– A rendezvény nem jöhetett volna létre a lelkes segítők nélkül, köszönet Kovács Ilona néptáncoktatónak, Búza Ildikónak, az orosházi gyermekkönyvtár dolgozóinak: Tengerics Évának, Lazanyecz Anikónak, Bordásné Nyíregyházki Máriának, Laczki János evangélikus lelkésznek és Nagy Borbálának – emelte ki a főszervező, hozzátette a rendezvény helyét a Magyar Tartalékosok Szövetsége Orosházi Szervezete biztosította.

– A gyerekek az egészen kicsiktől a nagyokig, felnőttekig, valamennyien aktívan és lelkesen vettek részt a programokon. Fontos, hogy már egészen kicsi korban megismerkedjenek hagyományaikkal, szokásaikkal – hisz ez egész életükre kihat, könnyebben megtalálják a helyüket a világban – emelte ki Rajkiné Hichsi Mária.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.