- hirdetés -

Táncgála és iskolatörténeti kiállítás volt a jubileumi rendezvénysorozat pénteki eseménye a művészeti iskola szervezésében.

A 60 éves évforduló alkalmából az intézmény elmúlt éveit fotók idézik meg a művelődési központ koncerttermi előterében, amelyet az intézmény korábbi igazgatója, Riczánné Muzsik Ibolya nyitott meg.

Jelen és múlt találkozott táncos lépésekben a táncgála révén. A társas- és modern tánc tanszakok növendékei mutatkoztak be a koncertteremben. Miközben a nagyok és legnagyobbak táncoltak, a legkisebbek példát láthattak arra, milyen magaslatokig lehet eljutni.

A megjelenteket Dávid Zoltán polgármester is köszöntötte, méltatta az intézmény értékteremtő munkáját, megköszönte a pedagógusok és szülők áldozatvállalását a gyermekek művészeti nevelésében. Köszöntőt mondott továbbá Kőszegi-Németh József igazgató és Horváthné Kriczki Zita igazgatóhelyettes, a házigazda Gulyás Miklós volt, mindketten a társastánc tanszakot képviselve.

Csakúgy, mint a Bras, a Flamencó, valamint az Orchidea csoport, amelynek tagjai közt olyanok is voltak, akik a művészeti iskolává alakulás óta, 15 éve táncolnak. Sőt, Polyák Zsuzsa és Juhász Anita 24 éve, Kaluzsa Kitti 20 éve, Seres Zsolt 15, Hegedűs Patrik 10, Kari Zsófia 8 éve, és 17 év után most búcsúzott a csapattól Papp Vilmos.

A társastáncosok produkciója (klikk a képre) Fotó: Kecskeméti Krisztina
A társastáncosok produkciója (klikk a képre) Fotó: Kecskeméti Krisztina

A moderntáncosokat Vass Márta tanítványai közül a Liliom csoport tagjai képviselték koreográfiákkal, és a finálé erejéig mindenki kapott lehetőséget a bemutatkozásra.

A fellépők sorából kiemelkedően nagy tapsot kapott az iskola társastánc-pedagógusa, Hajas Tibor, aki Juhász Anitával és Gál Nórával lépett parkettára, a Keresztesók produkciója, valamint Bánfi Antal és Bellagh Mária.

Utóbbi páros a Papiron Szeged Versenytáncklub Egyesület versenyzői. Mindketten Orosházán kezdték táncos pályafutásukat, a Zsoldosné Hering Magda által vezetett Ezüst Sirály Táncklubban, még a ’60-as évek közepén. 37 év kihagyás után kezdtek újra táncolni, évekig versenyeztek korcsoportjuk egyedüli magyar versenyzőjeként. Több hazai és nemzetközi versenyen vettek már részt, 2015-ben korcsoportjuk Kelet-Magyarországi bajnokai és az Országos Versenytánc bajnokság ezüstérmesei.

Bánfi Antal és Bellagh Mária tánca nagy sikert aratott (Fotó: Táncsics Stúdió)
Bánfi Antal és Bellagh Mária tánca nagy sikert aratott (Fotó: Táncsics Stúdió)

A Keresztesók három testvért takar, akik Keresztesné Deák Andrea moderntánc-pedagógus gyermekei. Az iskola korábbi tanára ma Orosházán Mozgásművészeti Műhely néven folytatja tevékenységét, 2014-ben Orosházi Helyi Érték-díjat kapott. Gyermekei a keze alatt nőttek fel és táncoltak. Tímea mára édesanyja nyomdokaiba lépett, Békéscsabán tanít, a Szegedi Egyetemi Színházban táncol.

Keresztes Patrik a Pécsi Balett táncművésze, Tehetség díjazott, Rotary díjas, Nívó díjas táncos, koreográfusként is díjazták már, pedig alig múlt 20 éves. Mindketten a kortárs táncokban „mozognak” otthonosan. A legkisebb, Rajmund középiskolás, a bátyjával közös produkció humora belőle is fakadt. Sokszor láthatjuk őket a mezőkovácsházi Hunyadi János Gimnázium Duma’ Színházának műsoraiban is.

A táncgáláról október 20-án, kedden és október 23-án, pénteken a Híradó után a Kommentár Nélkül című műsorban lesz rövid összefoglaló a városi tv-ben 19:15-től. Online itt nézhető.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.