- hirdetés -

Legalábbis a két MSZP-s önkormányzati képviselő szerint, akik fórumon értékelték a városvezetés előző évét.

A Pacsirta utcai Pártok Háza nagytermében tartotta hagyományos évértékelő politikai fórumát az MSZP orosházi szervezete. Az október 15-i eseményre nagyjából 60 érdeklődő látogatott el, akik bő másfél órás elemzést és visszaemlékezést kaptak a Fidesz vezette testület és a városi önkormányzat elmúlt egy évéről.

Füvesi: “Értékelnék, ha lenne mit”

Elsőként Füvesi Sándor önkormányati képviselő szólt a publikumhoz, aki szerint Orosháza akkor indult el a leejtőn, amikor 2006-ban átvette a Fidesz a város vezetését Fetser János MSZP-s polgármestertől és a baloldali többségű testületétől.

Füvesi az elmúlt egy év politikai történéseit sorolta. Elsőként azt a levelet említette, amit 2014 októberében, a választások után küldtek Dávid Zoltán polgármesternek, amiben azt kérték, hogy az MSZP programjából vegye át a jó dolgokat, legyen takarékos a város, maximum két alpolgármester legyen, és hogy állítsák vissza az SZMSZ-ben az ellenzék alap jogosítványait. Kifejtette, a polgármester semmit nem fogadott meg ebből, az SZMSZ-t tovább csorbították, az önkormányzat gazdasági társaságainak felügyelő bizottságaiban egyetlen ellenzéki sem lehet.

– Értékelném Dávid Zoltán polgármester munkáját, ha lenne rajta mit. Sajnálom, hogy az az ember, aki a szociális területen letett valamit, az most szürke, semmit nem csinál. Az volt a lényeg, hogy Simonka Györgynek megfeleljen. Ott van Fejesné és Elekes alpolgármester, akik mindent végrehajtanak helyette – mondta Füvesi Sándor.

Füvesi Sándor (Fotó: Rajki Judit)
Füvesi Sándor (Fotó: Rajki Judit)

Kitért a Simonka György Fideszes országgyűlési képviselőhöz köthető PILOT programra, és azt kérdezte, Orosházán miért nem kérdeztek meg szakembert, amikor ez a program indult?
– Miért nincs a program beszállítói között egy orosházi sem? Ezek szerint, a Fidesz szerint itt semmi nincs – sommázta véleményét.

Felhozta a Jövő Építők TDM-et is. Állítása szerint két év alatt közel 150 millió forintot adtak az orosháziak pénzéből a TDM-nek, hogy a városmarketing ügyeit intézzék, de erről szerinte sok jót nem lehet mondani. A Városüzemeltetési Zrt-ről kiemelte, hogy tavaly 80 milliós hiánnyal zárt a cég, holott néhány éve még több mint 200 milliós tartaléka volt.
– És ekkor Csizmadia Gergely egykori vezérigazgatónak, aki mindezért felelős, adtak 8 millió forintos prémiumot – mondta.

Beszélt a buszmenetrendről és a körjáratokról is. Úgy fogalmazott, igaz, hogy a Fideszes vezetés “fabrikált valamit”, de ez nem az a buszjárat, amit az emberek akarnak.

Örökzöld témának nevezte a sporttámogatások elosztását is. Hangoztatta, hogy az elmúlt négy éves ciklusban csak sporttámogatásra – ami nagy részt a profi sportra megy – több mint 1 milliárd forintot költött az orosházi önkormányzat. Szerinte alapjában rossz az orosházi sporttámogatási rendszer, mert nem a valós igényeket és értékeket, hanem a politikai kapcsolatokat veszi alapul.

Sikernek nevezte, hogy a fürdő 1%-os részvénye ügyében tett feljelentése alapján eljárás indult, és igaz, hogy megszüntették a nyomozást, de sok olyan információ kiderült, amit eddig nem lehetett tudni. Azt viszont nem értette, a testület Fideszes többsége miért nem szerette volna, hogy tovább menjen a vizsgálat.

Szintén eredménynek nevezte, hogy újra van Orosházán Bursa Hungarica pályázat, vagy hogy elérte a kormányhivatalnál, miszerint a rendkívüli testületi ülés végén is lehet kérdezni.

Fetser: propaganda és valóság

A másik házigazda, Fetser János frakcióvezető az országos politikától indított, rögtön kemény kijelentéssel, miszerint “az országnak maffia kormánya van”.  Úgy látja, mára Magyarországon jelen van a propaganda és a valóság.
– Előbbi azt mondja, önök boldogok, gazdagok, nem akarnak külföldre menni, tele vannak pénzzel, az iskolák és a kórházak jól működnek. A valóság viszont mást mutat. Hogy van, hogy elment 600 ezer tehetséges, képzett ember? A migránsok miért nem akarnak itt maradni? Mert egy ilyen diktatúrában nem jó élni, mindenki menekül ahogy tud – fogalmazott.

Fetser szerint az emberekben kialakult egyfajta közöny, és nem harcolnak azért, hogy a gyermekeiknek és az unokájuknak jobb legyen. Kifejtette, Orosháza folyamatos lecsúszásban van, szemmel látható, hogyan szegényednek el az emberek.
– Jó hírem van: Orosháza rohamosan közelít Pusztaröcsöge szintjére, megyünk arra lefele, a béka seggére. Egy ilyen jelentős város, ami számtalan komoly funkciót betöltött az elmúlt 150 évben, csúszik lefele – mondta Fetser.

Fetser János (Fotó: Melega Krisztián)
Fetser János (Fotó: Melega Krisztián)

Szerinte a Huba utcai csatornázás és az azt követő, hónapokig tartó felújítás is azt mutatja, a városvezetés alkalmatlan a feladatára, de feltette a kérdést, hogy lehet, hogy az orosházi emberek nem verik ki a balhét?

Úgy vélte, a kórház rossz helyzete is tükrözi a város lemaradását a környező településekhez, főleg Békéscsabához és Gyulához képest, ahol komoly egészségügyi beruházások is megvalósultak.
A szennyvíztelepre volt 160 millió, de mennyit adtak a kórháznak gépműszer beszerzésre? Semmit! És ezt hagyják az orosháziak! – fakadt ki Fetser János a hallgatóságnak.

Az emberek elkeseredettek

– Orosházán és Dél-Békésben a maffia szervezett módon lenyúlja a pénzeket. Jogos a kritika, hogy akármelyik párt és civil szervezet miért hagyja ezt, és miért nem üt az asztalra? Ennek számtalan oka van. Az emberek elkeseredettek, és az orosháziak nem értik meg, hogy ezek a százmilliók nem az égből pottyantak, hanem az övék is. Nincs határozott jövőképpel ellátott vezetése a városnak és a kórháznak, nincs elegendő műszer és orvos. A fiatalok elmennek, akkor mi lesz? – kérdezte?

Fetser ekézte a Városüzemeltetési Zrt működését, és kiemelte, a hulladékszállítás mára masszívan veszteséges, ami nagyban köszönhető a rezsicsökkentésnek is, holott korábban több település szemetét is szállította a cég.

– Nem a városért, hanem a városból élnek – mondta az MSZP-s frakcióvezető a fideszesekről. – Egyet azonban nem tudnak a fiúk, hogy mi van a kezünkben. Több olyan gyanús adat van birtokunkban, aminek utána kell nézni. Megfogadjuk Zalai és Dancsó úr tanácsát, akik mindig azt mondták; ha törvénytelenséget tapasztalnak, tegyenek feljelentést. Megtesszük, a saját érdekünkben! Eljön az az idő, amikor nem lesznek hatalomban, amikor el kell számolni a dolgokkal. Nem tudjuk, ez hány év, de eljön – fogalmazott Fester János, majd hozzátette, ez nem fenyegetőzés, az elszámoltatást a jog talaján kell megtenni. Szerinte a csatornázás és a DAREH miatt bejelentést kell tenni az unió csalás elleni hivatalához, mert ezek a projektek megérdemelnek egy alaposabb vizsgálatot.

– Örülnék, ha a polgármester felnőne ahhoz a feladathoz, hogy valamit alkotni kell. Szarvas, Békéscsaba és Gyula látványosan fejlődik. Orosháza megy lefelé. Nekünk ellenzéknek is az lenne a legjobb, ha fejlődne a város, de nem ez van, hisz nincs stratégiai cél. Munkahelyek, jólét kellene, és hogy látszódjon a szemekben, az emberek szeretik a várost, szeretnek itt élni és meg tudják venni a kenyeret. Sajnos ez egyre távolabb van – zárta értékelését Fetser János.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.