- hirdetés -

Négy magyar termékkel bővült a hungarikumok listája, köztük az alföldi kamilla virágzattal. A Magyar Értéktár is gyarapodott, az orosházi értéktár pedig 5 javaslatról dönt még októberben.

Debreceni páros kolbász, fröccs, bajai halászlé és az alföldi kamilla virágzata – ez a négy gyarapítja mostantól a hungarikumot listáját, így a hungarikumok száma 54-re nőtt – jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter kedden a Hungarikum Bizottság debreceni ülését követő sajtótájékoztatón.

Kamillavirág a Körös-Maros Nemzeti Park területén (archív fotó: Rajki Judit)
Kamillavirág a Körös-Maros Nemzeti Park területén (archív fotó: Rajki Judit)

A tárcavezető a debreceni páros kolbászt olyan népi eredetű ételnek nevezte, amely saját kultúrával rendelkezik a mangalica tenyésztéstől a feldolgozáson és a kereskedésen át a vendéglátásig. Az pedig, hogy a 200 éves fröccs – amelyből 50-60-féle ismert – bekerült a hungarikumok közé, a szőlőtermesztést és a kulturált borfogyasztást is segítheti – fűzte hozzá. Az egyedülálló bajai halászlé ezer éves halászati kultúrára támaszkodik, míg az Alföld legértékesebb gyógynövényének, a népi gyógyászat legfontosabb felfedezésének nevezve a miniszter a negyedik új hungarikumot, a kamilla virágzatot. Hosszabb távú cél: források biztosítása ahhoz, hogy a hungarikumok igazi piaci szereplőkké válhassanak itthon és külföldön egyaránt.

 Tizenegy – az orosházi értéktárban

Bővült a Magyar Értéktár is, bekerült a szerencsi csokoládé, és bővül az orosházi értéktár is – tudtuk meg a helyi értéktár elnökétől, Horváth Józseftől. Orosházán 2013 óta működik a települési értéktár, több helyi értéket számon tartva – mint például az orosházi búzacsíramálé – és arra törekszenek, hogy a listát folyamatosan gyarapítsák. A helyi értékek száma már 11, de most újabb 5 javaslat van a bizottság előtt, melyről dönteniük kell. A bizottság elnökének tájékoztatása szerint még ebben a hónapban összeülnek és egyeztetnek a beérkezett javaslatokról, emellett pedig várják a további javaslatokat is.

A benyújtáshoz szükséges nyomtatvány letölthető innen. Az orosházi értéktárral kapcsolatos cikkeink ide kattintva találhatók.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.