- hirdetés -

Országos hatáskörű programhoz csatlakozott idén is az evangélikus gyülekezet. A korábbi években is végzett önkéntes tevékenységek mellett október 8-11 között ökumenikus biblia-felolvasást is tartottak az evangélikus és a katolikus templomban.

Október 11-én, vasárnap hálaadó istentiszteleten gyűltek össze mintegy négyszázan a templomban, a „dekorációnak” szánt több mint fél tonna élelmiszert rászorulókhoz juttatták el. Ördög Endre evangélikus igazgató lelkész beszámolója.

Gyülekezetünkben már évek óta csatlakozunk a 72 óra kompromisszum nélkül országos hatáskörű programhoz. Három nap önként, közösségben, másokért: röviden így lehet összefoglalni azt a törekvést, amit ez az időszak jelent azoknak, akik részt vesznek a különböző projektekben. Iskolásaink kisebb-nagyobb csoportokban állatmenhelyen, idősek lakóhelye körüli munkákban, szociális otthonokban, a kórház gyermekosztályán, óvodában, templomkertben, temetői hősi síroknál tevékenykedtek, hogy ennek a néhány órának a segítségével megtapasztalják az önkéntes szolgálat, a teremtett világ, és a rászorulók iránti felelősség fontosságát, és nem utolsó sorban a jól végzett, elégedettséget, szépséget létrehozó munka örömét.

Miközben azonban a keresztény közösség, a gyülekezet a krisztusi értékrend hétköznapokban való aprópénzre váltását tanítja kicsiknek és nagyoknak, nem feledkezhet meg elsődleges küldetéséről: hite, reménysége, ereje forrásának, az Isten igéjének hirdetéséről. Ezt fejezte ki a templomon kívüli segítő projektek mellé csatlakozó templomi maraton: a 72 órás bibliaolvasás. Csütörtökön déltől a vasárnapi istentisztelet kezdetéig éjjel, nappal, fiatalok és idősek, lelkészek és gyülekezeti tagok folyamatosan olvasták a Bibliát, hogy ezzel is kifejezzük azt, mennyire fontosnak tartjuk a szüntelenül áradó tiszta forrás, az Isten szava melletti elköteleződésünket. A kezdeményezés összekapcsolta a város minden keresztény közösségét, hiszen bárki olvashatott felekezeti hovatartozástól függetlenül, sőt szombaton 11 órától késő délutánig a Biblia „átment” a római katolikus templomba, hogy ott hangozzék tovább a Szó.

Fiatalok és idősek, lelkészek és gyülekezeti tagok felváltva olvasták a Bibliát (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Fiatalok és idősek, lelkészek és gyülekezeti tagok felváltva olvasták a Bibliát (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Bár a résztvevők adtak önmaguk erejéből, idejéből, figyelméből, mégis mindenki úgy érezte: gazdagodott ezekben a napokban, amiért hálás lehet. Ezért kapcsolja össze gyülekezetünk az aratási, terménybetakarítási hálaadó istentisztelet egyházszerte tartott alkalmát ezzel a 72 órával. A templomban liturgikus kellékké válnak terményekkel megrakott kosarak, a padok elé tett gyümölcs- és zöldség díszek, a kukoricaszár-dísz a főkapun, a templom megtelik az Istennek adott hála és neki mondott köszönet szavával, énekével, érzésével. Ebben az évben a díszek, a hála jelei tovább éltek. Összegyűjtésük úgy történt ugyanis, hogy az óvodában, az iskolában osztályonként, és a tanárok között azzal hirdettük a templom díszítésére szánt terményeket, tartós élelmiszert, hogy azok, miután betöltötték feladatukat, rászoruló családokhoz kerülnek. Átélhettük a jézusi kenyércsodát, hiszen a dekorációnak szánt néhány adomány közel 200 kg tartós élelmiszer és ennek a tömegnek többszörösét kitevő zöldség és gyümölcs lett. Jelen pillanatig már ötven nagy csomag került ki, és még vannak, amelyek várják, hogy célba érjenek…

Isten szavából táplálkozva, felelősséggel és áldozattal szebbé, könnyebbé tenni az életet sokak számára: ezzel zárhattuk elmúlt napjainkat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.