- hirdetés -

Az idei kukoricatermés mintegy hatmillió tonna lesz – ezt a szakminiszter közölte Békésben. Orosháza határában is elkezdték a munkát, a terméseredmény mintegy 30 százalékkal elmaradhat a tavalyitól.

A múlt évben évszázados rekord dőlt meg, 9,3 millió tonna kukorica termett Magyarországon. Idén mintegy 6 millió tonna várható – jelentette ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Békés megyei Csabacsűdön múlt szombaton. A tárcavezető a Kukorica nap megnyitóján úgy fogalmazott, bízik abban, hogy az itteni gazdálkodók, és akik más tájakon „birkóznak a termeléssel”, megtalálják számításaikat – adta hírül az MTI.

Orosháza határában is megindult a munka – tudtuk meg a térségi gazdakörtől. Horváth József elnök elmondta, az aratás elején tartanak még, így egyelőre csak becsléseik vannak. Ezek alapján megközelíti az 5,5-6 tonnát a környéken várható terméseredmény.

– Térségünk is megsínylette a nyári időszak trópusi meleg időjárását és a csapadékhiányt. Rövidebbek a csövek, megközelítően 30 százalékos terméskiesésre lehet számítani – emelte ki az Orosháza és Térsége Gazdakör elnöke, hozzátéve, az orosházi terméseredmény kedvezőbbnek mutatkozik, mint Békés megye több területén.

Hazánkban idén 1,2 millió hektáron vetettek kukoricát, vetésterülete nagyobb, mint a búzáé.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.