- hirdetés -

Higgadtan akar dolgozni a helyi Fidesz élén, de a támadásokra keményen fog reagálni. Szerinte jó a városi ügyek iránya, amit az MSZP vissza akar fordítani. A Jobbikkal korrekt a kapcsolatuk, de szövetségről szó sincs. Interjú.

Múlt héten tartotta soros taggyűlését a Fidesz Orosházi Szervezete, ahol a következő két évre választották meg a párt helyi szervezetének tisztségviselőit. Az elnök ismét Molnár Béla lett, mellette Dávid Zoltán, Zalai Mihály, Elekes Lajos és Fejes Róbertné (aki Csizmadia Gergelyt váltotta) tevékenykedik elnökségi tagként. Az üléseken tanácskozási joggal jelen van Bojtor István, aki a Fidesz helyi frakcióvezetője.

Molnár 2013-ban, több mint 10 év után lemondott a posztról, mivel Budapesten dolgozott, helyét az akkori városvezető, dr. Dancsó József vette át. Aztán Dancsó ment az államkincstár élére, és tavaly télen újra Molnárt választották elnöknek rendkívüli taggyűlésen. A mostani választás a soros ülésen történt, a tagság elsöprő többséggel választotta meg az elnökséget, Molnár Béla pedig ellenszavazat nélkül lett újabb két évre a párt helyi vezetője.

Nagy volt az átalakulás

– Tavaly a választási kampányban jött haza, akkor azt mondta, keményen beleáll a munkába. A kampány sikeres volt, nyertek helyben is, és az utána következő interjúban elmondta, hazaköltözött és egyre többet koncentrál majd újra a helyi Fideszre. Ebből mi valósult meg?

– Elég sok minden, bár teljesen elégedett azért nem lehetek, mindig van javítani való. De stabilan működik a város, és ez a lényeg. Mind kormányzati pozícióban lévő párt tagjaiként, mind a város irányító pártjaként azt az elvet valljuk, úgy kell dolgozni, mint az eddigiekben.

– Bővebben?

– Higgadtan, normálisan, értékek, a valóság és a racionalitás mentén tervezni, dönteni és végrehajtani. Elég nagy átalakulás volt az önkormányzati csapatban 2014-ben, sok új arc érkezett. Nekik nem volt meg az a gyakorlatuk, tapasztalatuk, ami ehhez a munkához kell. És azok, akik segíteni tudtak volna, már máshol tevékenykednek, dr. Dancsó József a Magyar Államkincstár elnöke, Zalai Mihály pedig a megyei közgyűlés elnöke, így nem nagyon tudnak napi szinten helyi ügyekkel foglalkozni. Ez egy helyzet, aminek kezeléséhez idő kellett.

Fotó: Rajki Judit
Fotó: Rajki Judit

– És hogyan látja, sikerült a helyzetet kezelni?

– A szakmai munkában igen, működik minden, aminek működnie kell. A helyi politizálásban azonban olyan stílus uralkodott el, amiben nem akarunk részt venni. Az MSZP-s képviselők feljelentéseinek, provokációinak vagyunk kitéve. Folyamatosan bombázzák a hivatalt és a városi cégeket kérdésekkel, támadásokkal, hátha találnak valamit, amibe bele lehet kötni, de ezzel az ott dolgozók idejét veszik el az érdemi munkától. Káoszt akarnak teremteni, hogy alkalmatlanságot kiálthassanak. Ez a korszak nem ér véget, Füvesi és Fetser képviselők nem alkalmasak az együttműködésre.

– Ezt a kijelentését mire alapozza?

– Elemeztük az elmúlt időszakot, ők az előterjesztések nagy többségét nem szavazták meg, holott a legtöbb szakmai jellegű előterjesztés volt. A testületi ülésen is folyamatosan provokálják a Fideszes képviselőket, megpróbálva azt kihasználni, hogy ők kissé gyakorlatlanok voltak kommunikációs tekintetben. Pedig szakember gárdaként jól szerepelnek, van köztük több közgazdász, olyan, aki megyei intézményt vezetett, így tapasztalata van a nagy szervezetek működéséről. Volt időszaka Orosházának, amikor az MSZP vezette a várost, és bizonyos területeken jól is csinálta. De azóta szétestek országosan és helyben is, széttagolódott a párt és a tagság is. Emellett vagy épp emiatt képtelenek az együttműködésre. Ezek személyekhez köthetők országosan és helyben is.

Nem értek egyet azzal a politikai irányvonallal, amit ők képviselnek. Az ilyen agresszív politizálásnak ilyen békés kisvárosban, mint Orosháza, semmi helye nincs!

Az itt élők többségének ugyanaz a célja, ezt pedig szerintem a városi Fidesz hitelesen képviseli.

– És mi ez a cél?

– A nyugodt építkezés. Az MSZP próbál erről letéríteni bennünket, de ez nem ellenünk, hanem a város ellen irányul. Az agresszív politizálásra és vádakra válaszolni fogunk, megvédjük magunkat. Joguk van kritizálni, de ezzel lehet élni, és visszaélni. És ők inkább visszaélnek ezzel.

Kérdezni lehet, de nem ilyen stílusban kellene

– Már megbocsásson, de egy ellenzéki képviselőnek éppen az a dolga, hogy kérdezzen, ügyeket vessen fel és vitázzon.

– Ezzel egyetértek. De érdemi kérdésekben kellene vitákat nyitnia. Az létezhetetlen, hogy a testületi előterjesztések többségében érdemi hiba legyen. Ezek végigmennek egy kontroll folyamaton az önkormányzatnál. És ha ezekben jogszabálysértés vagy büntetőeljárás gyanúja lenne – mert az MSZP-s vádak már ezekről szólnak – azt csak kiszűrné valaki.

– Azért akad, amikor az ellenzék komoly hibát talál.

– Mondjon egy példát.

– Itt a legutóbbi SZMSZ módosítás, amire a Kormányhivatal kérte a testületet egy MSZP-s beadvány nyomán. Egy éven át volt rossz szabályzata a testületnek.

– Csak az nem hibázik, aki nem dolgozik. De ha már szóba került, van egy tény, amit eddig nem nagyon hangsúlyozott senki. Az eredeti SZMSZ átment már kétszer a Kormányhivatal jogi szűrőjén, ahol megfelelt. Csak az MSZP kérésére vizsgálták ezt felül. A jegyző és a testület is úgy járt el ebben az ügyben, ahogy kell: elismerték a hibát, és módosították a szabályzatot. Ezzel részünkről le is van zárva a téma.

A Jobbikkal nincs szövetség

– És mi a helyzet a másik ellenzéki párttal, a Jobbikkal? Velük milyen a kapcsolat?

Fotó: Rajki Judit
Fotó: Rajki Judit

– Teljesen mást képviselnek. Figyelmesebben olvassák az előterjesztéseket, és ők a lényeget keresik benne, nem pedig a fogódzót, hol lehet belekötni. Ezért is lehet, hogy jóval több előterjesztésnél vagy tartózkodnak vagy együtt szavaznak velünk. Jóval értelmesebben politizálnak mint az MSZP, ezért is állnak jobban az embereknél népszerűségben.

– Éppen ez a sok együtt szavazás veti fel a kérdést a politikát követőkben, hogy valamiféle megegyezés lehet a Fidesz és a Jobbik között helyben.

– Nincsen! Alapvető nézeteltérésünk van olyan dolgokban, amiben soha nem fogunk tudni egyetérteni.

– Például?

– Ilyen a rasszizmus kérdése. A hazaszeretet és a rasszizmus nem ugyanaz a fogalom. A migrációs kérdésekben és a hasonlókban a Fidesz nem az agressziót és a rasszizmust képviseli. A Fidesz a hazáját képviseli, és egy szövetséget, amit Európai Uniónak neveznek. A Jobbiknál érződik a szélsőjobboldali attitűd, amit elutasítanuk. Nem hiszek az emberek megbélyegzésében és abban sem, hogy én nem ülhetek le egy MSZP-s, DK-s, Jobbikos, vagy akármilyen emberrel beszélgetni. Abból még nagy baj nem volt, ha az embereknek különböző véleményük van. Abból van baj, ha azt erőszakkal megpróbálják érvényesíteni. Egyébként nem látom a Jobbik mögött azt a szakmai stábot, ami alkalmassá tehetné őket a tervezésre és irányításra.

Jó döntéseket kell hozni és jól is kell azt kommunikálni

– Térjünk vissza a Fideszre. Egy új tagja lett az elnökségnek, úgyhogy mondhatni, összeszokott csapat vezeti a párt helyi szervezetét. Hogyan működik az elnökség?

– A döntéshozás fóruma a Fideszen belül az elnökség, ennek jóváhagyásával végzi el a frakció a politikai feladatokat. Az eddiginél szorosabbra vontuk az együttműködést az elnökség és a frakció között. Egy új csapatban össze kell szokni, meg kell ismerni egymás stílusát. De ez a finomhangolás megtörtént.

– Az elmúlt egy évben azért kicsit mintha eltűnt volna a Fidesz Orosházáról.

– El nem tűnt, de tény, nem voltunk annyira aktívak, mint korábban. Ebben nekem is van némi felelősségem, a körülmények nem tették lehetővé az aktív munkát. De mos már ez is megváltozott, hazaköltöztem és teljes lendülettel álltam újra munkába itthon. Vannak terveim, ezért vállaltam újabb két évre az elnöki posztot.

– A képviselő-testületet olyan emberek alkotják, akiket egy-egy párt színeiben választották meg, tehát ez egy politikai testület. Ön szerint van ott helye politikai vitáknak?

– A kérdésben a válasz: igen.

– Dávid Zoltán polgármester ezt másként látja, rendre arra kéri a képviselőket, hogy ne aktuálpolitikai, hanem érdemi, szakmai munkát folytassanak.

– Teljesen igaza van.

– Ezen válaszával cáfolta az előbbit.

– Szerintem nem. Egy önkormányzat testületi ülésére már úgy kerülnek anyagok, hogy végigmentek a szakembereken, a jogi- és a szakmai szűrőkön és jártak a bizottságok előtt is, tehát az érdemi vitákon már túlestek. Persze az ellenzék elmondja a politikai véleményét ezekről, de ez nem gond. A gond ott van, hogy nem érdemben beszélnek, soha nem a lényegről megy a vita, hanem minden másról. Éppen ezért jogos a polgármester kérése, hogy inkább érdemben dolgozzanak, ne vagdalkozzanak.

– Mennyire dolgozik szorosan együtt a Fidesz elnökség és a Fideszes többség?

– Minden városi döntést a képviselők hoznak meg, hiszen a testület a város irányító fóruma. A Fidesz elnöksége politikai ügyeket tárgyal és saját szervezetén belül hoz döntéseket. Természetesen a politikai döntések egy része leképződik a testületben is, hiszen a mi pártunk politikusai vannak ott többségben. De ez a világon mindenhol így van, ez nem ördögtől való. Az a fontos, hogy jó döntéseket kell hozni és jól is kell azt kommunikálni. Ez a kulcs, mi ez alapján dolgozunk.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.