- hirdetés -

Fennállásának ötvenedik évfordulóját ünnepli a Linamar Corporation – ez alkalomból a cég vezetői és az orosházi gyáregység dolgozói szombaton 25 fát ültetett a Tó utcai teniszpálya körüli területen.

Kőris és szilfa – szombat délután 25 fával gyarapodott a Tó utcai teniszpálya körüli terület. További 25 facsemete pedig a közeljövőben találja meg végleges helyét városszerte.

Jubileumi ünnepségsorozatba kezdett szeptemberben a Linamar Corporation fennállásának 50. évfordulója alkalmából. A jeles évforduló apropóján minden városban, ahol az anyavállalat gyáregységgel rendelkezik, fákat ültettek. Szombaton a cég vezetői először Békéscsabán, majd kora délután Orosházán ültettek el facsemetéket.

A legkisebbek is segítettek a faültetésben, a jövőt szolgálja a jelen tette (Fotó: Rajki Judit)
A legkisebbek is segítettek a faültetésben, a jövőt szolgálja a jelen tette (Fotó: Rajki Judit)

– A fa a növekedés, folytonos fejlődés és fenntarthatóság jelképe, egyben utal arra is, hogy a Linamar célja: közössége számára kiegyensúlyozott és elkötelezett munkaadó lenni – emelte ki beszédében Jim Jarrell a Linamar Corporation elnöke, aki  köszönetet mondott a városvezetésnek  mindazért a segítségért, amit az orosházi cég kapott. – Nagyszerűek az eredmények Orosházán, köszönhetően a gyárban dolgozó jó csapatnak és közösségnek – emelte ki az elnök.

– A cég sokak életét határozat meg az elmúlt ötven évben, és hiszem, hogy így lesz a jövőben is – ezt már Dávid Zoltán polgármester mondta köszöntő beszédében. A városvezető kiemelte, fél évszázada, hogy elkezdődött a Linamar története Kanadában, amikor is Frank Hasenfratz megalapította első cégét és nem volt mása, csak egy esztergapadja. Mindig abból építkezett, amije volt és mindig szem előtt tartott három alapvetően fontos elvet: a minőséget, a megbízhatóságot és a teljesítményt. Cége már az első évben 20 ezer dolláros profitot termelt.

Fenntarthatóság és fejlődés – a Linamar célja Orosházán is

–  Frank Hasenfratz története úgy hiszem valamennyiünk számára példaértékű. Egy alagsori műhelyből irányítása alatt mára egy 3 kontinensen, 8 országban működő, 48 gyárból álló csoport jött létre. Hozzátette, a társaság hazánkban több mint kétezer főt foglalkoztat, jelentős belföldi beszállítói háttérrel rendelkezik, és kutatásfejlesztési tevékenységet is végez. – A fél évszázados ünnepség alkalmából fákat ültetünk, úgy vélem, a faültetésben benne rejlik a teremtés misztériuma, hiszen mit is teszünk, amikor fát ültetünk? Létrehozunk egy új életet, amit magunk gondozunk, nevelünk, ami később bennünket segít, a mi javunkat szolgálja. Sőt a jelenen túlmutatva nemcsak a mi javunkat, hanem az utánunk következőket is, így gyermekeink javát is. Hosszútávú befektetés, amelynek hozadéka nem azonnal, de idővel beérik – hangsúlyozta a városvezető.

B-J: Jim Jarell, a Linamar Corporation elnöke, Havasi Csaba és Dávid Zoltán is kivették a részüket a faültetésből Fotó: Rajki Judit 2015.09.19.
B-J: Jim Jarell, Havasi Csaba és Dávid Zoltán is kivették a részüket a faültetésből (Fotó: Rajki Judit)

Havasi Csabától, a Linamar európai operációs alelnökétől megtudtuk, a Linamar Hungary Zrt. év elején megfogalmazott terveinek legnagyobb részét sikerült megvalósítani, illetve még jelenleg is zajlik ez a folyamat. A létszám és az árbevétel alakulása, főleg az autóipari területen maximálisan teljesült, az egyetlen rész, ahol úgymond „köhécselnek” egy kicsit, az a mezőgazdasági gépgyártás, mely az amerikai, és az orosz piaci problémáknak tudható be.

– A Linamar orosházi üzemében mintegy 1300-an dolgoznak, a cég profilja autóipari alkatrészgyártás, illetve főleg mezőgazdasági gépgyártás. Nagyon pozitívnak látom a szakemberképzést a cégnél, a duális képzésbe bekapcsolódtunk Kecskeméten, és Szegeddel is tárgyalunk erről. Középszintű, illetve szakmunkásképzésben mintegy 150 tanulónk van, összességében elmondható, hogy a Linamarnál nagyon jól működik az utánpótlásképzés, ezt tartom az egyik legfontosabb lépésnek a további növekedéshez – emelte ki Havasi Csaba.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.