- hirdetés -

A napraforgó több mint fele már a magtárakban, az eredmény 2,8 tonna körül alakul Orosháza határában, a minőség nem mindenhol éri el az elvárt szintet. Békésben összesen 88 ezer hektáron termesztenek napraforgót.

Az őszi betakarítási munkálatok során legnagyobb ütemben jelenleg a napraforgóval dolgoznak a mezőgazdasági termelők Orosháza környékén. A vetésterület több mint feléről már a magtárakba vitték a terményt, az eredmény 2 és 3,5 tonna között mutatkozik, átlagosan 2,8 tonna.

– Ez jó közepes termésnek mondható, a minőség azonban nem mindenhol éri el az elvárható szintet, elsősorban a nyári nagy hőség és csapdékhiányos időjárás miatt – mondta el az OrosCafénak Horváth József, az Orosháza és Térsége Gazdakör elnöke, hozzátéve: folyamatos a betakarítás, néhány helyen a napraforgó mellett már a kukorica aratását is megkezdték a gazdák. A napraforgóval körülbelül egy héten belül végeznek, a repce zöme már a földekben, az őszi árpa vetése szeptember második felében indul.

Az Orosfarm Zrt. közel 500 hektáron vetett napraforgót, a betakarítás több mint 70 %-án már túl vannak, szép az állomány (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Az Orosfarm Zrt. közel 500 hektáron vetett napraforgót, a betakarítás több mint 70 %-án már túl vannak, szép az állomány (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Közepes termésre számítanak megyei szinten is a napraforgó tekintetében. A Nemzeti Agrárkamara Békés Megyei Igazgatóságának általános alelnöke, Kozsuch Kornél az MTI-nek elmondta, 88 ezer hektáron termesztenek napraforgót Békésben, az aszályos nyár miatt a termésátlag 2,3 tonna körül alakul hektáronként, olajtartalma átlagosan közelíti a 44,5 százalékot.

Országszerte megkezdődtek az őszi betakarítási munkák. A becslések alapján mintegy 1,45 millió tonna napraforgóra számíthatunk az idén hazánkban.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.