- hirdetés -

Orosházi fiatalok is részt vettek a nemzetközi diákcsere programban, és nem bánták meg. Nyelvet tanultak, világot láttak és gyarapodott a barátok száma is.

A Rotary Nemzetközi Diákcsere Program keretében eddig az éves hosszú programban egy, a kéthetes nyári táborban pedig további öt orosházi fiatal vett részt – tudtuk meg Mák Imrétől, aki az Orosházi Rotary Club elnökétől.

A kéthetes program keretében Tószeczki Rékának, a Szegedi Tudományegyetem másodéves gyógypedagógus hallgatójának kétszer is volt alkalma külföldre utazni. Két éve Hollandiába látogatott, idén augusztusban pedig úti céljaként Norvégiát választotta.

– Általában egy országból egy fő utazhat egy táborba, és közel azonos korú fiatalok vesznek részt benne. Jelentkezési lapot kell kitölteni és beadni a helyi Rotary Club részére. A jelentkezés során azt is fel kell tüntetni, hogy melyik országba szeretne a jelentkező eljutni, de az úti célról a Rotary dönt, ezt követően kezdődik meg a kiválasztás hosszadalmas folyamata – tudtuk meg Rékától. – Norvégiában számomra a legnagyobb meglepetést az ott élő emberek kedvessége, vendégszeretete és becsületessége jelentette – emelte ki az orosházi lány.

Réka Norvégiában - élményekkel gazdagabban térhetett haza
Réka Norvégiában – élményekkel gazdagabban térhetett haza

Nem ez az egyetlen előnye annak, ha valaki részt vesz egy ilyen programban. A Nemzetközi Diákcsere különféle programjai ugyanis lehetővé teszik a vállalkozó kedvű diákok számára, hogy könnyedén megismerkedjenek az adott országgal, annak kultúrájával, mindennapjaival – emelte ki Réka. – Az ilyen táborok rengeteg élményt adnak, továbbá ez a lehetőség a legjobb módja annak, hogy kapcsolatokat építs, utazgass, világot láss, nyelvet tanulj, és még új barátokra is szert tegyél, akikhez később akár el is látogathatsz – hangsúlyozta Réka.

Az elnök úr A Rotary orosházi klubjának elnöke szerint mindenképp érdemes élni ezzel a lehetősséggel, a kiutazás visszafogadási kötelezettséggel jár, vagyis, aki utazhat, annak az országunkba érkező diákokat fogadnia is kell. – A világ legnagyobb, kormányokhoz nem kötődő humanitárius szervezete, a Rotary International felügyeli a programot és mindenben segíti a résztvevőket – emelte ki Mák Imre, hozzátéve, egy tanévre néhány hónapra és két hétre utazhatnak a diákok.

További részletekért kattints ide

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.