- hirdetés -

MSZP-s feljelentésre nyomozott a rendőrség a korábbi Gyógyfürdő Zrt-s részvény vásárlása ügyében. A határozat megállapította, a fideszes városvezetés nem hibázott, a szakértő szerint éppen egy korábbi MSZP-s döntés hozta nehéz helyzetbe a várost.

“Kudarcba fulladt Füvesi lejárató kampánya” címmel tartott sajtótájékoztatót szerda este Elekes Lajos alpolgármester és Molnár Béla, a Fidesz orosházi elnöke. Egy több éve húzódó ügy okán szólaltak meg.
– Mivel a cselekmény nem bűncselekmény, a nyomozást megszüntetem. Ez áll annak a határozatnak az elején, amit a Békés Megyei Rendőr-főkapitányságtól kapott Orosháza önkormányzata néhány hete – kezdte a tájékoztatót Elekes Lajos.

MSZP-s feljelentésre nyomozás

Megtudtuk, Füvesi Sándor MSZP-s önkormányzati képviselő hűtlen kezelés gyanúja miatt tett feljelentést még tavaly ősszel, ismeretlen tettes ellen az Orosháza-Gyopárosi Gyógyfürdő Zrt. 1 %-os részvény vásárlásával kapcsolatban. Az ügy előzménye: 2011. márciusában az akkori képviselő-testület arról határozott, hogy a 97 %-os tulajdonos Gyógyfürdő Zrt megvásárolja a fennmaradó 3% részvényt. Ebből 1-1 % (az akkor még) városi kórházé és az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt-é volt. Ezt a két részvényt névértéken, 950 ezer forintért vették meg a saját önkormányzati szervezetektől. De maradt még 1 %, ami egy külső tulajdonos, a Zöld Harmónia Kft tulajdonát képezte, ezért viszont 22,5 millió forintot fizetett az önkormányzat. Az akkori tudósításokból tudható, hogy az MSZP már akkor tiltakozott az összeg nagysága ellen, és mint most kiderült, Füvesi emiatt tett feljelentést – bő 3 évvel később, hűtlen kezelést gyanítva.

Elekes Lajos elmondta, a napokban kézhez kapott rendőrségi határozat egyértelműen kimondja, a vétel szabályos és összegszerűleg indokolt volt.
– Kijelenthető, hogy Orosháza város vezetése 2011-ben szakszerűen és körültekintően járt el, és a város érdekeit képviselte. Nem így a Fetser János egykori MSZP-s polgármester vezette testület még 2007 előtt. A rendőrségi határozatban ugyanis leírják, hogy a 2007 előtti városvezetés az akkori 1%-os tulajdonosnak, a Dunaferr Komplex Kft-nek tulajdoni részarányához képest túlzott, aránytalan és indokolatlan beleszólási és rendelkezési jogot biztosított a fürdő vezetésében, működésében a többségi tulajdonos orosházi önkormányzattal szemben. Tehát Fetser János megengedte egy 1%-os dunaújvárosi cégvezetőnek, hogy ő diktálja a feltételeket a 97%-os tulajdonos önkormányzatnak, és mindent megvétózzon, ami nem tetszik neki. Ez teljesen érthetetlen és elfogadhatatlan – osztotta meg a részleteket Elekes.

– Ezt mindennek lehet nevezni, csak nem a város érdekének. És Füvesi Sándor, Fetser mostani táskahordozója vádol minket hűtlen kezeléssel, ami nemcsak érdekes, de felháborító is – tette hozzá Molnár Béla.

Elindult a kiszorítósdi

A Fidesz helyi elnöke hangsúlyozta, Fetser városvezetői pozícióból való 2006-os távozását követően az immár Németh Béla vezette fideszes testület megpróbálta a város tulajdonába hozni az 1%-os részvényt.
–  Ezeket a tárgyalásokat még alpolgármesterként én vezettem. Végül 2009-ben, hosszas tárgyalások után az 1 %-os tulajdonos jogait sikerült korlátoznunk, ezzel hozva némileg jobb helyzetbe az orosházi önkormányzatot. Időközben a Dunaferr Komplex Kft eladta a részvényt a Zöld Harmónia Kft-nek – mondta Molnár Béla. Emlékeztetett, hogy a részvényvásárlás fő kiváltó oka az volt, hogy a 2010 után felálló, dr. Dancsó József vezette fideszes többségű képviselő-testület Elekes Lajos alpolgármester javaslatára úgy döntött, gazdasági okokból a Gyógyfürdő Zrt-t beolvasztja a Városüzemeltetési Zrt-be.

Elekes mindehhez hozzátette, a rendőrségi szakértő leírta, hogy az összeolvadás ésszerű közgazdasági döntés volt.
– Füvesi képviselő úr hűtlen kezeléssel vádol minket. A nyomozó hatóság a határozatban viszont kimondta, nem volt hűtlen kezelés! A nyomozást vezető rendőr leírta ugyanis, hogy Orosháza képviselő-testülete ésszerű döntést hozott, amikor megvásárolta ezeket a még kint lévő részvényeket, hogy hatékonyabban tudja működtetni a fürdőt. Azt is leírták, hogy a megvásárlás napján az 1 %-os, 950 ezer forint névértékű részvény, a mérleg alapján nem a névértékét, hanem 13,6 millió forintot ért, de a valós vagyoni értéke még ennél is több volt, ugyanis a mérlegben az ingatlanok nem piaci értéken szerepelnek. Ezért az, hogy az önkormányzat 22,5 millió forintot fizetett a Zöld Harmónia Kft-nek, teljesen szabályos volt, és a reális, napi piaci értéket tükrözte – ismertette a határozatban foglaltakat az alpolgármester.

Hozzátette, amennyiben 2011-ben nem veszik meg ezt a részvényt, az immár összevont városi cégben is tulajdonos lett volna a Zöld Harmónia Kft, amelynek tulajdonosa jogilag hátráltatni tudta volna a két cég egybeolvadását, és a napi működést is. Így viszont teljesen városi tulajdon lett a fürdő is, ami előnyt jelent minden szempontból.

– Világosan látszik, hogy a mára teljesen magára maradt Füvesi-Fetser páros nem a választóik érdekeit képviseli, hanem káoszteremtéssel, botránypolitizálással akarják akadályozni a város működését, tevékenységük kizárólag a bosszúállásról szól. De ebben a játszmában mi nem vesszük fel a kesztyűt. Úgy gondolom, senki nem felejtette el a TESCO telek, a nőtlen tiszti szálló, a gyopárosi élményfürdő beruházás, a laktanya beruházás ügyét, ami mind Fetser Jánoshoz köthető – fogalmazta meg véleményét Molnár Béla.

Azon kérdésünkre, mit kívánnak tenni ebben az ügyben ennyi év távlatából, a helyi Fidesz elnök úgy válaszolt, hogy az elévülés miatt büntetőjogi felelősség már nem terheli az akkori döntéshozókat, de szeretnének tisztán látni.
– Arra kértem Elekes Lajos alpolgármestert, hogy vizsgálja ki, pontosan kinek és milyen érdeke fűződött 2007 előtt ahhoz, hogy az 1%-os tulajdonos ilyen komoly jogokat kapjon egy városi cégben. Szeretnénk világosan látni, hogy akkor ki is kezelte hűtlenül a város vagyonát? Mert azt a rendőrség már kimondta, hogy nem a fideszes városvezetés – zárta a sajtótájékoztatót Molnár Béla.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.