- hirdetés -

Életmódváltásra, aktivitásra ösztönöznek, szakemberek segítségével adnak lehetőséget és módot a változtatásra. Pénteken, Orosházán ismertették egy átfogó Békés megyei projekt legfőbb céljait.

Az életmódváltás elősegítése, egészségi állapot monitoring rendszer kiépítése, szakemberek kompetenciájának fejlesztése, szemléletformáló kampányok, egészségfejlesztési programok, közösségi rendezvények – néhány programelem abból az uniós forrás segítségével megvalósuló projektből, melynek nyitórendezvényét augusztus 14-én, Orosházán tartották.

– A jövőt gyermekeinkkel építjük. Projektünk címe is mutatja a legfőbb célunkat: megvalósítani egy humánerőforrás-fejlesztést, hogy a feltörekvő fiatal generáció itt találja meg lehetőségeit, jövőjét –  köszöntötte a projektnyitón megjelenteket az Alföld Gyöngye Hotel és Konferenciaközpontban Zalai Mihály, a Békés Megyei Közgyűlés elnöke.

Elhangzott: aktivitással, szorgalommal, szakmai hozzáértéssel egy folyamatot indítanak, melynek révén – szakemberek segítségével – az itt élők képesek javítani saját egészségüket. Tudatosan tervezett, helyi szükségletekre építő, összefogással megvalósuló programjaik eredményeként csökkenhet az emberek egészségi állapotában életkortól, társadalmi osztálytól függően jelenleg fennálló különbség.

A Békés Megyei Önkormányzat 100 százalékos tulajdonában lévő Békés Megyei Területi Társadalmi Aktivitás Nonprofit Kft. és konzorciumi partnerei, a Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Közhasznú Alapítvány és a Dél-Békési Kistérség Többcélú Társulása mintegy 930 millió forint támogatás segítségével valósítja meg a november 15-éig tartó projektet.

A gyermekttábor résztvevői gyümölcssalátát készítenek (Fotó: Zavada Andrea)
A gyermekttábor résztvevői gyümölcssalátát készítenek (Fotó: Zavada Andrea)

– Szeretnék elérni azt, hogy a Békés megyében élők jól érezzék magukat, lássák a perspektívát a megye lehetőségeiben. Ehhez nyújtanak segítséget közösségi programok, különböző, szociális-, egészségügyi tanácsadások keretében. Emellett rendezvények, sportnapok, családi egészségnapok, iskolai programok, és egyéni mentorálas segítheti hosszútávon az itt élők boldogulását – tudtuk meg Krisztován Annától, aki a projekt legfőbb céljait ismertette az orosházi rendezvényen.

A pénteki orosházi rendezvényen a szakmai célok ismertetése mellett hallhattunk a mozgás, az egészséges táplálkozás jelentőségéről Növényi Norbert olimpiai bajnok birkózótól, a megelőzés fontosságáról dr. Mucsi Gyula orvosszakértő szólt, dr. Varga Sándor, az orosházi kórház gyermekosztályának vezető főorvosa az online tanácsadás jelentőségét hangsúlyozta, míg Szlankó János az egészségi állapot monitoring jelentőségéről beszélt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.