- hirdetés -

Augusztus elején érkezett városunkba Iványi László plébános, tiszteletbeli kanonok. Nehéz öröksége van, hiszen elődjét, Laurinyecz Mihály atyát sokan szerették.

Misi atya is emlékeztette a híveket: mindenki más, ne hozzá hasonlítsák utódját, hanem fogadják el az újat, és ami vele érkezik. Iványi László helyesel: ebben áll az egyház gazdagsága, mint ahogy a kertben többféle növényt termesztünk, és mindre szükség van – mondja.

– Megvallom őszintén, nehezen jöttem ide. Nem az orosháziak miatt, hanem az előző helyem miatt. Mindig nehezen válok meg előző helyemtől, mindig ragaszkodom, mindig nehezen búcsúzom. Az első napok benyomásai biztatóak számomra, bízom benne, és tudom, jól fogom magam itt érezni.

Iványi László a Békés megyei Endrődön született, ott járt általános iskolába, Gyomára gimnáziumba. Szegeden végezte a teológiát, 1980-ban szentelték pappá. Ásotthalom, Debrecen, Hosszúpályi voltak útjának állomásai.

Iványi László plébános, tiszteletbeli kanonok bemutatkozó Szentmiséjén (Fotó: Rajki Judit)
Iványi László plébános, tiszteletbeli kanonok bemutatkozó Szentmiséjén (Fotó: Rajki Judit)

Gyomaendrőd endrődi városrészének plébánosa volt 23 évig.
– Gyomaendrődről oldallagosan elláttam a hunyai egyházközséget is 19 évig úgy, hogy az utolsó három évben ott laktam – meséli László atya. – Lelkipásztori munkáim mellett felújítottam a hosszúpályi templom belsejét, felépítettem és megszerveztem a gyomaendrődi Szent Gellért Katolikus Általános Iskolát. Újjáépítettem a leégett hunyai templomot, és új plébániát is építettem, melynek én lettem az első lakója. Mindezek mellett 22 évig szerkesztettem a gyomaendrődi Városunk újságot.

Még a költözés időszakát éli most Orosházán, de már a mindennapi feladatokba is belekóstolt: keresztelő, temetés volt már az elmúlt két hétben. Éppen ezt is nevezi a legfontosabb feladatának: megismerni a várost, és a mindennapokban helyt állni, ellátni a szolgálatot. Bízik abban, hogy megtalálja a közös hangot az orosháziakkal.

– Nem vagyok politikus, kampány vagy programbeszédet ne várjon tőlem senki. Egyszerűen tenni akarom a dolgom. Krisztust követni, Őt szolgálni és az Egyházát – Értetek, Veletek együtt. Ehhez kérem mindannyiótok segítségét, imáját – fogalmazott a plébános az első vasárnapi szentmisén bemutatkozó szavaiban.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.