- hirdetés -

Jövő tavasztól lehet pályázni a régi házak energetikai megújítására. A következő 5 évben 150 milliárd forintot fordítanak erre.

Újabb elemmel bővül az Otthon Melege Program, ami – a felhasznált energia csökkentésével – a lakosság energiára fordított kiadásait is csökkenti, továbbá védi a környezetet is.

A 2014 szeptemberében indult program első három eleme már lezárult. Az 1 milliárd forintos keretből 2100 kazánt cseréltek le modernebbre, 627 milliós támogatással közel 25 ezer új háztartási gépet vettek a nyertes pályázók, míg az 1,1 milliárdos keretből 2100 helyen cserélték ki az elavult nyílászárókat.

Jelenleg két alprogram fut. A mosógép csere támogatása 500 millió forintos kerettel indult, de a hatalmas érdeklődés miatt már az első órákban elfogyott a pénz, a pályázatok száma meghaladta a 40 ezret.

A 4-60 lakásos társasházak energiatakarékos felújítására idén áprilisban kiírt pályázatnál a keret 10 milliárd forint volt, a költség felére járt támogatás. A felhívásra 500 pályázat érkezett, az első 80 nyertessel most kötik meg a szerződést, összesen 12 ezer lakás felújítására futja a keretből. Orosházán több társasházi lakóközösség is gondolkodott azon, hogy megpályázza a felújítást, végül csak a Szabadság tér 1. szám alatti lakóközösség döntött úgy, belevágnak. Megtudtuk, a pályázatot már beadták, de döntés még nem született.

Megújuló családi házak

Még idén ősszel újabb pályázatot írnak ki a 60 lakásosnál nagyobb társasházakra, de ami ennél sokkal több embert érint, a családi házak tulajdonosainak is lesz lehetősége felújításra pályázni.

– Jövő tavasszal indul ugyanis a korszerűtlen családi házak felújítását célzó pályázat, a 150 milliárd forintos támogatásból 2020-ig akár 3 millió ilyen ház is megújulhat – mondta Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára.

A kidolgozás alatt álló pályázat keretében az épületek hőszigetelését, a nyílászárók cseréjét, valamint a villamoshálózat felújítását támogatják, munkát adva ezzel a kis- és közepes méretű vállalkozásoknak – tette hozzá az államtitkár az MTI-nek.

A felújítási költség 40 százaléka lesz vissza nem térítendő, uniós támogatás, míg az önrész várhatóan 45 százalék lesz. A maradék 15 százalék pedig kamatmentes, visszatérítendő támogatásból származik majd, de ezt a legkisebb hányadot még nem hagyta jóvá az EU.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.