- hirdetés -

A címben szereplő bizonyítvány minden bizonnyal példás szorgalommal kezdődik, hiszen rengeteg munka vezet a sikerekig, amit szép számmal értek el az orosházi karatésok az első félévben. A részletekről shihan Zsiga Zsolt számolt be.

– Az Orosházi Kyokushin Karate Szabadidő Kör Egyesület talán valaha volt legsikeresebb félévén vagyunk túl. A hobbi sportolók mellett 140 igazolt versenyzőnk van, akik közül mintegy 40-en vesznek részt aktívan a versenyzésben és ők – legkisebbektől kezdve a felnőttekig – világszintű eredményeket értek el. Ebben a félévben a diákolimpiákról szinte csak dobogós helyeink vannak – sorolta shihan Zsiga Zsolt. – Emellett 11 karatékánk a világversenyeken is eredményesen képviseli Orosházát. Európa-bajnokságokról (ki-ki a saját korosztályában) hoztunk 6 aranyérmet, 2 ezüstöt és 3 bronzérmet. Világkupákon is jól szerepeltünk. Egy arany két ezüst egy bronz. Ezenkívül nagy örömünkre felnőtt világbajnokságról is van egy ezüstérmünk. Utóbbit ifj. Zsiga Zsolt érte el kata-ban, megelőzve 20 ország 31 versenyzőjét, köztük a hatszoros Eb győztes magyar Tóth Attilát is. Zsoltnak tovább sikerült nyernie egy ezüstöt Oroszországban a Profi Liga fordulóban, ahová az addigi eredmények alapján csak a legjobb harcosokat hívják meg.

A küzdelem mellett már második éve formagyakorlatban, az ún. kata-ban is versenyeznek az orosháziak és a világverseny helyezések egy része is ebben az ágban született.

Olasz Attila és Ifj. Zsiga Zsolt mesterük, Zsiga Zsolt felügyelete mellett edz (archív fotó: Kecskeméti Krisztina)
Olasz Attila és Ifj. Zsiga Zsolt mesterük, Zsiga Zsolt felügyelete mellett edz (archív fotó: Kecskeméti Krisztina)

– Egy klub szakmai megítélése szempontjából nagyon fontos, hogy ne csak harcosokat neveljen, de ezek a harcosok megfelelő magas színvonalú technikai tudással is rendelkezzenek. Ez régebben is meg volt a versenyzőinknél, csak nem nagyon mutattuk meg. Az országos szövetség ráhatására kezdtünk kata-ban is versenyezni tavaly tavasszal. Zsiga Zsolt és Sebő Dávid révén rögtön Eb-aranyat nyertünk, amit a kitűnő fiatal versenyző idén megismételt.

Tervek és célok

Zsiga hozzátette, szakmailag biztos alapokon nyugszik a klub, hiszen minden korosztályban vannak  nagyszerű versenyzőik, akik országos és világversenyekről rendszeresen hozzák a jó eredményeket. Nagy a merítési bázis, a versenyzőkkel immár öt edző dolgozik. A második félévben azt tervezik, hogy további öt edzőt állítanak munkába különböző vidéki csoportok élén, tovább bővítve így az egyesület bázisát, és még több orosházi és környékbeli gyerek számára biztosítani a rendszeres testedzést. A meglevő vidéki csoportjaink mellett Nagyszénáson és Csorváson is tervezik egy-egy csoport elindítását.

Ha a sikereket vesszük számba, nem szabad megfeledkeznünk a legfiatalabb magyar sensei-ről sem.
– Nagy szakmai sikerként kell értékelnünk Zsiga Zsolt 3. danjának megszerzését. Általában, nagyobb szervezeteknél nem is vizsgázhatnak 30 éves kor alatt 3. danra. Zsolti csak 22, de 19 éve karatézik, kimagasló nemzetközi eredményei vannak. A tanulás és saját edzésmunkája mellett egy külön csoport szakmai munkáját is irányítja, ezért engedélyezték számára a dan-vizsgát – emelte ki Zsiga, hozzátéve, a fiatalok között a további Lipták-Galló Máték, Csősz Dávidok, Berei Bélák kinevelését folytatják. Ami pedig a távolabbi jövőt illeti, remélik, hogy a 2020-as tokiói olimpián a kyokushin karate már ott lehet bemutató sportágként, mert „Szeretnék ott állni az orosházi olimpikonok mögött a tatami mellett” – fogalmazott shihan Zsiga Zsolt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.