- hirdetés -

Azt ugyan nem tudjuk megmondani, Orosházán hány mobilos előfizetés van, de gyanítható, hogy szinte mindenki zsebében/táskájában lapul már egy készülék. És ezek jelentős hányada már okostelefon, amin netezni is lehet. A készülékek által kiírt rövidítéseket, illetve a mobilnetes fogalmakat azonban még nem mindenki érti – íme egy kis segítség.

Ha mobilinternetről van szó, akkor a két legrosszabb hír, amit kiírhat a telefonunk, az a GPRS és az EDGE, avagy bizonyos készülékeken egy G vagy egy E betű. A két adatátviteli technológia közül az EDGE a fejlettebb, de mivel még ez is csak 100-200 Kbit/s-os adatátviteli sebességre képes, a mai értelemben vett internetezéshez tulajdonképpen használhatatlan.

Ha nem GPRS vagy EDGE mobilnet-elérést mutat a telefon, akkor már biztosak lehetünk benne, hogy használható internetet kapunk, csak részletkérdés minden, ami ezután van. Ilyen például a 3G, ami igazából egy gyűjtőnév, kijelzése készülékenként változik.

Ha a 3G felirat látszik, akkor már élmény a mobilnetezés (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Ha a 3G felirat látszik, akkor már élmény a mobilnetezés (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
A 3G egyik, UMTS néven is ismert (UMTS vagy U formulában kijelzett) formájában az EDGE-nél csak valamivel jobb, 384 kbit/s-os sebességet biztosít. Ahol felturbózták a HSPA technológiával (HSPA vagy H felirattal mutatják a telefonok), ott a letöltések a néhány száz helyett már néhány ezer kbit/s sebességgel haladnak, a HSPA+ technológia (HSPA+ vagy H+ látható a kijelzőn) pedig még ennél is gyorsabb, nagyjából másfélszer.

A kereskedelmi forgalomban használt legmodernebb és leggyorsabb mobilnet-szolgáltatást a 4G/LTE kifejezés fémjelzi. A néhány hónapja agyonreklámozott, de még mindig foghíjas lefedettséggel rendelkező technológia elméleti sebességmaximuma 300 mbit/s, de a gyakorlatban 10-15 mbit/s-os sebességről beszélhetünk.

Készülék is kell hozzá

Hogy milyen gyorsan netezhetünk, nem csak az adott területen elérhető lefedettség kérdése, szükséges hozzá az is, hogy saját készülékünk kompatibilis legyen az adott technológiával.

Aki ma, 3-4 évre vesz telefont, melyen napi rendszerességgel használ bármilyen internetet igénylő funkciót, annak azt tanácsoljuk, hogy olyan mobilt válasszon, amelyik tulajdonsági közt már megtalálja a 4G és/vagy az LTE feliratok valamelyikét is.

GPRS/EDGE/3G/4G… Melyik mire jó?

GPRS: Semmire.

EDGE: Bár gyakorlati hasznát tekintve ezt a technológiát sem hívnánk 2015-ben mobilnetnek, de alapszintű kommunikációra azért használható. Üzenetküldő alkalmazások (pl. Viber, Facebook Messenger) szöveges üzeneteihez vagy csak szöveget tartalmazó e-mailek küldéséhez/fogadásához megfelelő – igaz, türelem így is kell hozzá. Az említett alkalmazások hangos (telefonálós) funkcióinak igénybe vételére nem alkalmas.

A különbség így is érzékelhető
A különbség így is érzékelhető
3G, UMTS, HSPA, HSPA+: Ezeket használva már kényelmesen lehet internetezni. A böngészést, az internetkapcsolatot igénylő mobilos játékot, a skype-olást és a YouTube-videók megtekintését is ajánljuk ilyen kapcsolat mellett.

4G: Aki így netezik, az nem csak gyorsan tölthet le akár filmeket is, de többszereplős videótelefonálást is bonyolíthat, remek minőségben.

Miért a semmit garantálják a szolgáltatók?

A magyar mobilnetes piac sajátossága, hogy az operátorok 0 Mbit/s sebességet garantálnak díjcsomagjaikhoz – azaz tulajdonképpen azt ígérik, hogy ha fizetünk, akkor cserébe semmilyen internetünk nem lesz. A gyakorlatban ez természetesen nem így néz ki, ez az érték csak egy technológiailag rossz jogszabály miatt alakult így.

A garantált sebesség ugyanis az NMHH szerint azt jelenti, hogy a szolgáltatónak az esetek 100 százalékában garantálnia kell azt a sebességet, amelyet a szerződés ezen pontjában feltüntet – a mobilnet esetében pedig nem létezik olyan technológia, amellyel szó szerint mindig biztosítani lehetne egy adott sebességet. Így aztán a szolgáltatók 0 Mbit/s-ot írnak ki, de természetesen nem ilyen szolgáltatást nyújtanak.

Hamarosan közlünk egy saját felmérést arról, Orosháza legfontosabb részein melyik mobilszolgáltató mennyire használható mobilinternet-szolgáltatást nyújt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.