- hirdetés -

Húszmillió forint saját forrásból újul meg a református egyházközség fenntartásában lévő református iskola. Szigetelnek, ablakot és ereszcsatornákat cserélnek a nyári szünidő hetei alatt.

Utoljára tíz évvel ezelőtt újították fel a 120 éves múltra visszatekintő iskola épületét, így a korszerűsítés időszerű volt, az iskola nem is halogatta. A nyári szünidőben a diákok helyett a munkások járnak az Előd utcai épületbe, feladatuk, hogy az őszi iskolakezdésre esztétikus és biztonságos legyen a református egyházközség fenntartásában lévő iskola.

A nyári szünidő heteire időzítette a már halaszthatatlan felújítást az Orosházi Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola – így a tanítás rendjét nem zavarták meg az állványok, munkások.

– Húszmillió forint saját forrást fordítunk az intézményre, az épület tulajdonjogával rendelkező önkormányzat engedélyével hozzáfogtunk a korszerűsítéshez. Gond volt a homlokzattal, az elavult esővíz-elvezetők már a falra vezették a vizet, és a pince szigetelése sem volt már megfelelő, a vakolat mállott, omladozott, időnként nagy darabokban hullott – sorolta a problémákat Kissné Bor Emília igazgató.

Utoljára tíz évvel ezelőtt újították fel az iskolát (Fotó: Zavada Andrea)
Utoljára tíz évvel ezelőtt újították fel az iskolát (Fotó: Zavada Andrea)

– Az Előd utcai és Ond utcai részeken kicseréltetjük az ereszcsatornákat, a párkányok vízvetőit, elvégeztetjük a legszükségesebb faljavításokat, az ablakok szigetelését. Az északi oldalon, a piac felől néhány ablakot is kicserélünk – emelte ki.

Az iskola húszmillió forintot fordíthat erre a célra, de számítanak arra, hogy az épület tulajdonosa, az orosházi önkormányzat is hozzájárul a költségekhez, hiszen így az esővíz-elvezetés és a homlokzati rész renoválása is megoldódna.

– Rendkívül fontos számunkra, hogy valamennyi orosházi gyermek – függetlenül attól, hogy állami vagy egyházi iskolába jár – biztonságos és szép környezetben tanulhasson. Épp ezért minden erőfeszítést megteszünk annak érdekében, hogy segíthessünk. A költségvetési bevételeink alakulásától függ, hogy mekkora részben járulhatunk hozzá a költségek viseléséhez, erről szeptemberben tárgyalunk – tudtuk meg az oktatásért felelős alpolgármestertől, Bojtor Istvántól.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.