- hirdetés -

Az időjárás kedvezett, nem volt rendkívüli esemény, így kiválót termett az árpa, és a búza is jó számokat produkál. Az árak megfelelőek, a gazdák elégedettek. Aratási pillanatkép a határból.
Most is zúgnak a kombájnok a város határában, minden gép a földeken van, hogy minél előbb befejezzék az aratást. Szerdán a Csorvási úthoz közeli földeken jártunk, hogy megnézzük, hogy halad a betakarítás.
A Vegetáció Kft földjein is dolgoztak a gépek. A cég ügyvezetője, Szollár Szabolcs egy búzatábla mellett állva elmondta, a betakarítás javán már túl vannak.

– A vetőmagborsó és a repce is kimagasló értéket ért el, az árpa pedig 6-8 tonna közötti hozamot adott. A most aratott búza is jó, 6-9 tonna közötti termésátlagról beszélhetünk – ismertette a számokat a szakember. Elmondta, náluk a tavalyinál jobbak a termésátlagok, de az általa ismert gazdálkodók is jó termésről számoltak be.

Hamarosan véget ér a betakarítás (Fotó: Rajki Judit)
Hamarosan véget ér a betakarítás (Fotó: Rajki Judit)

– Szerencsére az árak is elfogadható szinten vannak, úgy tűnik, jó szezont zárunk – fogalmazott.
Az aratás a tervek szerint zajlik. Az alapos felkészítésnek és a szigorú ellenőrzésnek köszönhetően csupán egy tűzeset volt eddig, egy bálázó kapott lángra, de jelentős kár nem keletkezett.

Az Orosházi Gazdakör elnökétől megtudtuk, a város határában az őszi árpa aratását teljesen befejezték, a búza betakarítása kétharmadnál tart.
– Vegyes képet mutat az eredmény. Az őszi árpánál 5-6 tonna közötti eredmények vannak, de akadnak kiugró termést adó táblák is. A búzánál is jelentős eltérések vannak fajta, területi adottság, vetésidő, tápanyagellátás és a növényvédelmi munkák függvényében. De elmondható hogy a terület jelentős részében az országos 5 tonnás átlag feletti a termés – ismertette Horváth József.

Szollár Szabolcs és Horváth József is azt mondja, jó lesz az idei termés (Fotó: Rajki Judit)
Szollár Szabolcs és Horváth József (Fotó: Rajki Judit)

Jók az árak, jó a termés – országosan is

– A közepesnél jobb minőségű búzatermés várható, az előrejelzések szerint országosan az elmúlt évhez hasonlóan 5 millió tonna körüli össztermés várható – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az MTI-nek. Hozzátette, ezzel az ország 1,2-1,3 millió tonnás kenyérgabona- és takarmányszükséglete biztosított és exportra is jut. Fazekas Sándor szerint érdemes tárolni a terményt, hogy a kedvező piaci árakat kihasználva tudják értékesíteni a gazdák, az ehhez szükséges raktárkapacitás rendelkezésre áll az országban. A búza ára a minőségtől függően jelenleg 43 és 50 ezer forint körül alakul tonnánként.

Kiemelkedő termésátlag született az idén Békésben az őszi árpából – ezt már Barabás Béla, a Békés Megyei Mezőgazdasági Termelők Szövetsége titkára nyilatkozta szintén az MTI-nek. A megyei termésátlag hektáronként öt tonna, amely az utóbbi öt év legjobb eredménye. Az őszi árpa minősége is jó, így a korábbi tonnánként 36 ezer forintos felvásárlási ár némileg emelkedett, jelenleg 38-41 ezer forint – tette hozzá.
Az őszi árpa egy részét a gazdálkodók már értékesítették a kereskedőknek, vannak azonban, akik – bízva a magasabb árakban – kivárnak, átmenetileg raktározzák a termést.

Az aratás hamarosan véget ér (Fotó: Rajki Judit)
Az aratás hamarosan véget ér (Fotó: Rajki Judit)

Befejeződött a repce aratása is, a termésátlag ott is a vártnál jobb lett, a megyei átlag hektáronként két tonna felett van, de volt, ahol 3,7 tonnát takarítottak be. A repce felvásárlási ára tonnánként 113-118 ezer forint körül alakul – közölte.

Ugyancsak végeztek a magborsó betakarításával, ott megyei szinten nagy a szórás, hektáronként 1,6 és 3,4 tonnás átlag között takarítottak be a gazdák, a termés egy része vetőmag minőségű lett. Utóbbiért akár 120-150 ezer forintot is megadnak, a takarmányborsó felvásárlási ára 49 és 55 ezer forint között mozog – mondta a titkár.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.