- hirdetés -

Július első hétvégéjén futották a magyar lóversenyzés kimagaslóan legjelentősebb versenyét a Magyar Derby-t. Tonnyó és trénere, Kolozsi László toronymagasan nyerte a futamot.

Az orosházi lótenyésztést a 101. ügető derby-n három ló képviselte. A Kulik Farm két kiválósága Tonnyó és Tornádó Col mellett Kunos Gyula lova Thor-com is futott a nagy versenyen. A szakemberek a Nemzeti díj és Derby kísérleti verseny győztes Tonnyó és Time To Say Goodbye párharcát várták, valamint a több mint 1500 győzelmet számláló hajtóval, Fazekas Imrével a szulkijában induló Titanvill-t tartották még esélyesnek. Szerencsére csak részben lett igazuk.

Kolozsi Lászlóval Tonnyó fölényesen, kézből nyert, Time To Say Goodbye jött be másodiknak és a Kulik farm másik lova Tornádo Col lett a harmadik! Óriási orosházi siker! (Akár tiszta orosházi dobogó is lehetett volna, sajnos Thor-com szombati formája csak a 7. helyhez volt elég.)

A tulajdonos könnyei

A boldog tulajdonossal és a kitűnő – fiatal generációhoz tartozó idomár, hajtóval – a Kulik farmon találkoztunk és a beszélgetés témája mi más lehetett volna, mint Tonnyó és minden lovas vágya, a derby győzelem.

– Megérett harminc év munkájának a gyümölcse. Hogy érzed magad derby győztes tenyésztőként?

– Nagyon boldog vagyok – kezdi Kulik Ferenc. – A nagy nap előtt babonából nem mondtam ki, hogy nyerünk, de titokban nagyon bíztam benne. A Kincsem parkban sem nyilatkoztam senkinek. Azt mondtam keressenek a futam után. Nagyon nagy várakozás volt bennem, hiszen tudtam, hogy Tonnyó esélyes, aztán pedig leírhatatlan boldogság következett.

A győztes páros: Kolozsi László és Tonnyó (Fotó: Kovács Gábor)
A győztes páros: Kolozsi László és Tonnyó (Fotó: Kovács Gábor)

 

– A díjátadás után a himnusz alatt (ez az egyetlen lóverseny minden évben, ahol az eredményhirdetésnél eljátsszák a himnuszt) mintha még könnyeket is láttunk volna a szemedben?

– Így volt és nem szégyenlem. Soha nem éltem át, csak elképzelni tudtam, mit éreznek a sportolók a nemzeti himnusz hallatán. Aztán egyszer csak szorongatni kezdte valami a tokomat… Szép és emlékezetes élmény volt, most pedig folytatódhat a munka az eljövendő sikerekért.

Tonnyó nagyon gyors, de dolgozni nem szeret

Az ügető sport másik legboldogabb embere ezekben a napokban kétség kívül a népszerű Pók, alias Kolozsi László. Az idomár-hajtó tavaly már megkapta a sampion hajtó címet, de eddig derbyt nyernie még nem sikerült.

– Láttuk, nagyszerű verseny volt, de hogyan láttad a szulkiból?

– Úgy készültünk az utóbbi napokban, hogy biztosan lesz valaki, aki elmegy vezetni. Igyekeztem ott maradni a frontban és várásra hajtottam. Trencsén mögött helyezkedtem a falon, mellettünk/előttünk az istálló társ, Tornádó Col ment az elején. Nem volt tempó és ez nem volt jó. Kb. 1000 méterrel a vége előtt nyílt egy kis hely, amikor Fazekas egy kissé lemaradt. Itt ki tudtam bújni és már nem volt gond. Utaztam Tornádó Col hátán és vártam, hogy valaki indítson. Amikor láttam Titanvill-t jönni, akkor kijöttem én is és odaadtam a szárat Tonnyónak, ő pedig tudta a dolgát. Nem csak az ostor nem kellett, de még a füldugót sem húztam ki a füléből. Az utolsó 500 méteren már tudtam, hogy meg lesz.

Nem lehetett őket legyőzni (Fotó: Major Zsolt)
Nem lehetett őket legyőzni (Fotó: Major Zsolt)

– Tudjuk, hogy minden ló külön egyéniség. Tonnyó milyen?

– Versenyen kiváló, de dolgozni nem nagyon szeret. A páromnak oda-oda csíp, meghúzza a copfját, szórakozik vele. Velem ezt nem csinálja, tudja, hogy velem munka van. Játékos, csibész, gazfickó, de nagyon tehetséges és igazi versenyző típus. Nem szeret más lovak mögött menni. Győzni szeret és ezért meg is tesz mindent a versenyeken.

– A derbyn elért 1.16.6-os kilométer időtök minden idők harmadik legjobb derby eredménye. Ez a maximum?

– Nem tudom. Az eddig futott nyolc versenyén még nem hoztuk ki belőle a maximumot. A derby kísérletin akartam kipróbálni, de akkora előnyünk volt, hogy az utolsó háromszáz méteren már nem kértem tőle többet. Szerintem a későbbiekben be fog jönni 1.16 alá.

– Most egy nagyobb pihenő következik?

– Nincs idő pihenni. Augusztus 22-én újra starthoz állunk a Szent István díjban, ahol a Nemzeti díjhoz hasonlóan a háromévesek mellett idősebb lovak is lesznek az ellenfelek között.

– Milyen az utánpótlás, mit tudsz mondani a Kulik farm kétéveseiről?

– Vannak ígéretes lovak az utánpótlásban is. Tonnyó testvére már kvalifikált, de sokat róluk még nem szeretnék beszélni. Kulik Feriékkel az összhang megvan, jól tudunk együtt dolgozni és remélem még beszélgetünk máskor is hasonló apropóból!

Mit lehet ehhez hozzátenni? Úgy legyen!

Itt pedig meg lehet nézni a befutót, és hogy mit mondtak még kameránk előtt az érintettek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.