- hirdetés -

Bár még csak május vége felé járunk, a lovas sportokban érdekeltek és a lovas sportok szerelmesei már a Derby lázában égnek.

Zajlanak a felhozó versenyek és mint minden év hasonló időszakában, a szakemberek és laikusok egyaránt a lehetséges résztvevőket figyelik, az esélyeket latolgatják.

Mint arról annak idején hírt adtunk, 2013-ban is volt orosházi ló a legnagyobb hazai versenyen, az Ügető Derbyn és a jelek szerint idén sem lesz ez másként. Az orosházi lótenyésztés és versenyzés egyik meghatározó szakemberével, Kulik Ferenccel értékeltük – természetesen derby-szemüvegen keresztül – az idei szezont.

– Lesz két, de lehet hogy három lovam az idei Derby-n, de ha az idei verseny eredményeket értékelni szeretnénk, vissza kell pillantani a tavalyi évre, pontosabban a Kétévesek nagydíjára – kezdi a szakember. – Ezt a versenyt, ahol a majdani esetleges Derby résztvevők először mutatják meg igazán magukat, a Kulik farm lova, Tónyó nyerte. Jórészt e miatt az idei Ferge László emlékversenyen 40 méter hátrányból kellett indulnia, de így is bejött a negyedik helyre. A múlt vasárnapi Nemzeti díjban viszont – ahol a négyévesekkel együtt futottak – már első soros volt és fölényesen nyert, a harmadik helyre pedig a másik lovam, Tornádó Col jött be – sorolja büszkén a tenyésztő, tréner.

Tónyó - a Nemzeti Díj győztese (Fotó: Maróti Edit)
Tónyó – a Nemzeti Díj győztese (Fotó: Maróti Edit)

Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy a futam során a hajtó Kolozsi Lászlónak egyszer sem kellett az ostorhoz nyúlnia és ahogy mondani szokták, Tónyó kézből, kényelmesen győzött, mintegy 20 méteres előnnyel a második helyezett előtt.

A július első hétvégéjén zajló Derbyig még sok idő van hátra. De megtudtuk, milyen versenyek várnak még a (Tájfunnal kiegészítve) három kitűnő háromévesre?
– A következő feladat a júniusi Derby kísérleti verseny lesz. Nagyon remélem, hogy sikerül a mostani remek formájukat megtartani, esetleg még javítani – sorolta a tenyésztő.

Egy kis esélylatolgatást is szerettünk volna hallani, de erre már nemet mondott a szakember. Azt mondja, ez megjósolhatatlan, kiszámíthatatlan, de ez benne a szép. Mindenesetre nagyon várja július első hétvégéjét.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.