- hirdetés -

Idén eddig szinte minden, allergiás tünetet okozó növény korábban fejtette ki kellemetlen hatását. A szakemberek szerint nem kizárt, hogy korábban meggyűlik a bajunk a leginkább allergén növény, a parlagfű pollenjeivel is. Nem véletlen tehát, hogy idejében megkezdődött a védekezés előkészítése is. 

Az allergia mára népbetegség, jelentősen befolyásolja mindennapi életvitelünket. Csökkenti a teljesítőképességet, leggyakoribb tünetei: a rohamszerű tüsszögés, a szem- és orrviszketés, orrfolyás. Ha ezeket észleljük magunkon, akkor esélyes, hogy az allergiások táborát gyarapítjuk.

Akár 5 millió forint is lehet

Idén eddig szinte minden, allergiás tünetet okozó növény korábban fejtette ki kellemetlen hatását. A szakemberek szerint nem kizárt, hogy korábban meggyűlik a bajunk a leginkább allergén növény, a parlagfű pollenjeivel is. Nem véletlen tehát, hogy idejében megkezdődött a védekezés előkészítése is. A megyei kormányhivatalok munkatársai már ellenőrizhetik, hogy a gazdák megtesznek-e mindent a parlagfű ellen.

A földhasználók és földtulajdonosok kötelesek kül- és belterületen is június 30-áig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani. Ha valaki ezt nem teszi meg, bírságra számíthat. A fertőzött terület nagyságától függ, hogy mennyire, de a bírság akár 5 millió forint is lehet.

Minden ötödik ember szenved az allergiától (Fotó: Rajki Judit)
Minden ötödik ember szenved az allergiától (Fotó: Rajki Judit)

– A renitenseknek a türelmi idő lejárta előtt előzetesen felszólítást küldünk, ez legtöbbször megteszi hatását. A parlagfű „fertőzöttség” leginkább a külterületi ingatlanokra jellemző, a belterületi fertőzött területekből kevés szokott lenni, inkább az általánosan elhanyagolt, illetve lakatlan ingatlanok és közterületeik jelentenek több problémát. Tavaly belterületen nem történt közérdekű védekezés elrendelése, így büntetést sem szabtunk ki – tájékoztatott Hajdú Zoltán környezetvédelmi előadó.

A Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya 32 légköri allergén növényfaj és 4 gombafaj monitorozását végzi januártól november hónapig. A monitorozott mintát minden héten hétfői napon elküldik Budapestre, az Országos Környezetegészségügyi Intézet Aerobiológiai Osztályára, ahol a leolvasás történik. 

A pollenhelyzetről friss információkat, tájékoztatást itt kaphatunk.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.