- hirdetés -

Bár a lódarázs belvárosban ritkán fordul elő, ezen a kora őszi napon mégis többel is sikerült találkoznunk. Mivel egy igen veszélyes rovarról van szó, néhány jó tanáccsal látjuk el most az olvasókat, hogy sikeresen tudják kezelni a helyzetet, ha őket is összehozza a sors egy-két példánnyal.

A lódarázs (Vespa crabro) a hazánkban megtalálható legnagyobb méretű darázsfajta. Könnyű megkülönböztetni a közönséges darázstól, hiszen a lódarázs mérete sokkal jelentősebb. A királynő akár három és fél centis is lehet, míg a többi példány akár két és fél centisre is megnőhet.

A lódarázs a fészkét igen agresszívan védő rovar. Általában nem érdekli az ember jelenléte, amíg nem piszkálják a fészkét. De ha a fészkére veszélyt jelentő tényezőként ítéli meg az embert, azonnal támadni fog. 

A lódarázs csípése nagyon fájdalmas, és komoly allergiás rohamot okozhat. Fullánkja nem szakad bele áldozatuk bőrébe, így többször egymás után is képes csípni, allergén méreganyagot juttatva a szervezetbe.

A lódarázsfészek a legtöbb esetben a falban, vagy a padláson, védett, eldugott helyen található. Előfordul, hogy kívülről egy kis méretű fészeknek tűnik, azonban a fal mélyén több ezer lódarázs is lapulhat. Felvenni velük a harcot szakértelem és megfelelő védőruházat nélkül életveszélyes!

A méret alapján könnyen be lehet azonosítani őket

Mit tegyünk, ha megcsípett?

A lódarázs csípése enyhébb esetben is bőrpírt, illetve duzzanatot okoz. Ilyen esetben kezeld a csípés helyét ecetes, citromleves vízzel, mely semlegesítheti a lúgos méreganyagot. Használhatsz antihisztamin-, illetve lidokaintartalmú kenőcsöt is, és a hűtés, jegelés is segíthet. Súlyosabb esetben jelentkezhet verejtékezés, szédülés, rosszullét, hányinger, hányás, légszomj, légzéskimaradás, szívpanasz, émelygés, hasgörcs, idegrendszeri és izomrendszeri zavar, valamint ájulásközeli állapot és eszméletvesztés is. Előbbiek közül már az enyhébb tünetek jelentkezése esetén is sürgősen orvoshoz kell fordulni, illetve mentőt kell hívni, ha valószínűsíthető az allergiás reakció fennállása. Ilyen esetben már egyetlen csípés is halálos lehet – olvasható a femina.hu oldalon.

Ha lódarázzsal találkozunk, a legjobb módszer a menekülés! Semmiképp se csapkodjunk vagy hadonásszunk, mert csak még inkább támadásra késztetjük a lódarazsat!

Forrás: rovarcontrol.hu

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.