- hirdetés -

A háromdiplomás anyuka az alapfokú művészeti iskola magánének tanára, szabadúszó énekes, emellett a Margaréta baba-mama bolt vezetője, mozgalmas életet él.

Arra a kérdésre, mikor kezdett el énekelni, csak mosolygott, nem emlékszik rá, nagyon pici volt. Aztán komolyabban Marosvásárhelyen az általános iskola felső osztályában kezdett foglalkozni az énekléssel, azóta már konzervatóriumot és főiskolát is végzett. Jelenleg az orosházi művészeti iskolában tanít. 2007-ben tanítványaival felvették a F(A)pácák nevet, akikkel minden évben musicallel készülnek, emellett több könnyűzenei énekversenyen remekelnek.

Németül és magyarul is

– Nem volt szándékomban alapítani semmiféle stúdiót, egyre többször hívtak fellépésekre és mindig vittem magammal egy-két tanítványt. Aztán a végén már nem egyet, hanem tízet, tizenötöt – avatott be Krisztina – Egyszer megkérdezték, nem akarunk-e magunknak egy nevet, akkor énekeltük épp az Apácashow betétdalát a fúvószenekarral és végül is innen jött a név. Az F betű az egy-két fiút jelentené, ami már akkor is volt.

Nagy Krisztina (Fotó: Zavada Andrea)
Nagy Krisztina Margaréta (Fotó: Zavada Andrea)

Krisztina koloratúrszoprán, ami a legmagasabb fekvésű énekhangnak számít. Erre a hangfekvésre nagyon jó példa az operairodalom egyik legnehezebb szerepe: Mozart Varázsfuvolájának Éj királynője. Bükön már játszotta, legutóbb az Alföldi Róbert-féle feldolgozás meghallgatásán vett részt Szegeden.

– Mindegy, hogy milyen nyelven kérik, németül és magyarul is tudom az egész dalszöveget és a prózát is. Úgy gondolom, hogy szerencsés hangfekvés tulajdonában vagyok, mert a drámai koloratúrszopránt nagyon kevesen tudják kiénekelni. És ezzel az egy szereppel gyakorlatilag karriert lehet csinálni – magyarázta Krisztina, aki a Szegedi Nemzeti Színház meghallgatására éppen az Oroszlánkirály című musicaljük két előadása közben rohant át, hiéna arcfestéssel.

“Fazon csaj vagy!”

Beszélgettünk erről, hogy vajon Alföldiék mit szóltak hozzá, de Krisztina szerint a profik el tudnak vonatkoztatni, csak a hangra figyelni, és meglátni a “hiénában” rejlő személyiséget.

– Úgy lettem felkonferálva, hogy a két előadásom között jöttem a meghallgatásra, így nem lepődtek meg annyira. Alföldi még azt is mondta: “Fazon csaj vagy!” Remélem nem az átlagos embereket keresik, és sikerül megkapnom az Éjkirálynő szerepét.

Tanítványaival Krisztina minden évben egy nagyszabású musicallel készül, eddig színpadra vitték a Dzsungel könyvét, a Légy jó mindhaláligot, a Szépség és a szörnyeteget, idén pedig az Oroszlánkirályt, amit Magyarországon először itt Orosházán mutattak be, a Brodway-n játszott eredeti szövegkönyvet Béres Bence, az egyik énekes fordította. Jövőre pedig a Shrek musicallel készülnek, aminek a szövegkönyvét szintén tanítványok fordítják és illesztik a dalokat zenére, és egy hónappal ismét megelőzik a budapesti előadást. Csupa kihívás tehát az következő tanév is.

Krisztina számos növendékét pályára állította már, van aki a népzenében bontakozott ki és többen szerepelnek különböző nagyobb társulatoknál, akikre kivétel nélkül nagyon büszke. Azt is elmondta, dinamizmusa miatt megosztó személyiség.

–  Érdekes személyiség vagyok, mert engem vagy szeretnek vagy utálnak, nem nagyon van szürke, csak fekete meg fehér. De aki megismeri a valódi énemet, nem mondhatja rám, hogy rossz ember vagyok, inkább nagypofájú, és megvédem a körülöttem lévőket, a tanítványaimat is. Akiket kineveltem és már felnőtt emberek de még mindig játszanak, megbíznak bennem, nekem csak ez számít. A pozitív – majd hozzátette, ennél a zenei pályánál kell a hajtóerő, a dinamizmus, nem tud lassítani, nem is akar, élvezi minden percét.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.