- hirdetés -

1990. február 25-én adták át az Eötvös-csarnokot, a létesítmény jelentős szerepet töltött be akkor és napjainkban is. Talán nincs is olyan orosházi ember, aki ne időzött volna már el, akár csak néhány percet is a sportcsarnokban. Sokak életében pedig meghatározó hely, hisz innen indult sportkarrierjük.

A sportcsarnokot 1988-ban kezdték építeni. A 120 millió forintos költséggel létesített új iskolai tömeg- és versenysportot szolgáló korszerű létesítményt 1990. február 25-én adták át. A 240 ülőhelyes és 500 állóhelyes létesítmény 48×24 méteres küzdőtérrel rendelkezik. A mintegy 120 millió forintos költséggel épült tornacsarnok ünnepélyes megnyitóján Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke vágta át a szalagot.

Az eltelt 25 év alatt a csarnok funkciója mit sem változott, ugyanolyan népszerű, mint valaha. Bogdánffy Csabát, az Eötvös iskola akkori igazgatóhelyettesét is megkerestük, és kértük, meséljen a kezdetekről.

Az Orosházi Napló 1990. március 8-i száma számolt be az új csarnok átadásáról
Az Orosházi Napló 1990. március 8-i száma számolt be az új csarnok átadásáról

– A város életében hatalmas lépés volt az Eötvös-csarnok megépítése, hiszen addig Orosháza nem rendelkezett ekkora fedett sportlétesítménnyel. Nemcsak helyt adott a különböző sport, városi, kulturális rendezvényeknek, de megoldotta az iskola testnevelés óráinak megtartását is, hisz nem volt tornaterme az intézménynek, más intézményekbe jártak tornázni a gyerekek – mesélt a kezdetekről Bogdánffy Csaba. –  A csarnok amellett, hogy a legkorszerűbb létesítmény volt a városban, a legkorszerűbb sporteszközökkel is rendelkezett, a város jelentős pénzösszeget fordított erre. Mindemellett olyan hazai és nemzetközi sporteseményeknek adott otthon, amiről addig csak álmodni mertek az orosháziak. Ízig-vérig sportembernek tartom magam, így nagy öröm volt, hogy megépült a csarnok, és hatalmas megtiszteltetés volt, hogy a beruházás utolsó szakaszát koordinálhattam – emelte ki az egykori igazgatóhelyettes.

Egy-egy lakodalom is

Sonkolyos Ágnes 2003-tól 5 éven át töltötte be a csarnokigazgató és a sportiskola vezető posztot. – 7-től este fél 10-ig minden nap nagy volt az élet, több száz gyerek edzett, egymást követték a versenyek, a céges, illetve egyéb rendezvények, előfordult néha egy-egy lakodalom, és abban az időben indult el a sportiskola is. –Teljes kihasználtság mellett működött a csarnok télen-nyáron, nagyon nagy élet zajlott, szerettem ott dolgozni – nyilatkozta Sonkolyos Ágnes.

A csarnok ügyes-bajos dolgaival jelenleg Bella Csaba, az iskola sportlétesítmény igazgatója foglalkozik. – Napjainkban is maximálisan biztosítja a sport-, és egyéb rendezvényeknek a helyet. Teljes kihasználtság mellett működik egész évben este 10-ig. Az elmúlt időszakban a létesítmény melletti sportudvar is sokat fejlődött. Naponta mintegy 200 gyerek edz, a hétvégi sporteseményeken pedig több száz szurkoló foglal helyet a lelátókon. Havonta több ezer ember fordul meg a csarnokban, meghatározó hely a város életében – emelte ki Bella Csaba.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.