- hirdetés -

Március elsejétől átalakult a szociális támogatások rendszere. Vannak megszűnő és új ellátási formák. Írjuk a részleteket!

Március elsejétől a foglalkoztatást helyettesítő támogatás önkormányzati hatáskörből járási hivatali hatáskörbe került. A rendszeres szociális segély megszűnt, az eddig ennek hatálya alatt állók vagy foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülnek, vagy egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatást kapnak, ugyancsak a járási hivataltól.

Megszűnő helyett másik

Az önkormányzat a pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló rendeletében a jogszabály hatályánál fogva megszűnő, eddig részben központi forrásból finanszírozott ellátások helyett az alábbi ellátásokat biztosítja a város szociálisan rászoruló lakosainak:

– A normatív lakásfenntartási támogatás helyett bevezették a lakhatási települési támogatást, melynek folyósítási  feltételei változatlanok. Összege nem lehet kevesebb, mint 2500 forint.

– Az adósságkezelési szolgáltatás helyébe lép az  adósságkezelési célú települési támogatás, melynek szabályai  változatlanok. Mértéke az adósságkezelés körébe vont adósság legfeljebb 75 %-a, a további – legalább – 25 % adósságrészt az adós köteles megfizetni.

– Méltányossági közgyógyellátás helyett a gyógyszer-kiváltás települési támogatását vezette be a képviselő-testület. A havi rendszeres gyógyszerszükséglet igazolását a kérelmezőnek a háziorvosától kell kérni. Összege legfeljebb havi 6000 forint.

– Az eddig önkormányzati segély néven nyújtható támogatások helyett az alábbi települési támogatásformákat vezették be:

– Gyermekek rendkívüli települési támogatása. Az első gyermekre 5.000 forint, a második gyermekre 2.000 forint, a harmadik gyermekre 1.000 forint, a negyedik és minden további gyermekre 500-500 forint.

– Átmeneti települési támogatás. Minimum összege 1000-ről 2000 forintra emelkedett, legnagyobb összege legfeljebb az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével azonos. Indokolt esetben nyújtható rendszeres települési támogatás, legfeljebb 6 hónapra, havi összege 20 ezer forint.

– Szemétszállítási települési támogatás  keretében a 70. életévüket betöltött, az összes egyéb feltételnek megfelelő lakosokat támogatja az önkormányzat.

– Temetési települési támogatás keretében az a szociálisan rászorult személy, aki az eltemettetést kifizette, 20 ezer forint támogatásban részesülhet. Ez az összeg 5000 forinttal magasabb mint 2014-ben.

Az egyes támogatási formák feltételeiről – a szociális rászorultság mértékéről – a Polgármesteri Hivatal Igazgatási Iroda Népjóléti, Szociális Csoportjánál lehet érdeklődni és itt szerezhetők be a szükséges kérelem nyomtatványok is. A kérelem nyomtatványok hamarosan letölthetők lesznek Orosháza honlapjáról is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.