- hirdetés -

Több lakóközösség is nekifut az új pályázatnak, hogy megújuljon az otthonuk. Van még idő, április 30-án indul a versenyfutás a pénzért.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium „Otthon Melege Program” elnevezéssel „Társasházak energiamegtakarítást eredményező korszerűsítésének, felújításának támogatása” keretében pályázatot hirdetett 5-60 lakásos társasházak épületenergetikai felújítására. A Dél-alföldi Régió összesen 1,6 milliárd forintos támogatási összegre pályázhat.

– Az eddigi pályázatoktól eltérően már nem csak a paneles technológiával épült társasházak, hanem téglablokkos, illetve hagyományos falazott technológiával létesült, 2006 előtt épült társasházak is indulhatnak. A pályázat az energetikai megtakarítást eredményező épület-felújítások költségének maximum 50 százalékát fedezi – mondta el Kovács Péter Dávid önkormányzati képviselő, a Széchenyi Programiroda vezetője. – A társasházak külső homlokzati hőszigetelése, nyílászárócsere és fűtés korszerűsítés valósítható meg. Amennyiben egy pályázat nyer, a felújítást a támogatási szerződés megkötését követő 1 éven belül be kell fejezni – tette hozzá Kovács Péter.

A Hajnal utcában több társasház lakóközössége gondolkodik a pályázatban (Fotó: Rajki Judit)
A Hajnal utcában több társasház lakóközössége gondolkodik a pályázatban (Fotó: Rajki Judit)

Feltétel, hogy a lakóközösség legalább 50 százalékának támogatni kell a beruházást, és a felújítás után el kell érni a C energetikai besorolási osztályt. Megtudtuk, hogy az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt több társasház esetében elvállalta a pályázati dokumentáció elkészítését, emellett a Széchenyi Programirodát is többen felkeresték, két pályázati támogatást is elindítottak.

A Képviselő-testület február 13-án elfogadott költségvetésében 20,4 millió forintot irányzott elő társasházi épületenergetikai pályázatok támogatására. Két – önkormányzati tulajdonú ingatlanokat is tartalmazó – társasház már döntött, elkészítteti a pályázathoz szükséges műszaki dokumentációt, és indul a pályázaton. Ezért a testületnek is döntenie kellett, hiszen az érintett társasházakban lévő önkormányzati lakások arányában az önkormányzat részt vesz a társasházak épületenergetikai pályázataiban. A képviselők támogatták a pályázatot, így az beadható.

Pályázatot benyújtani 2015. április 30. napjától a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig lehetséges. A részletes kiírás ide kattintva található.

A pályázat összeállításában a Széchenyi Programiroda (Orosháza, Ady Endre utca 9.) és az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt (Orosháza, Fürdő utca 5.) szakemberei tudnak segítséget nyújtani a lakóközösségeknek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.