- hirdetés -

Mintegy 58 milliárd forint uniós és állami forrás érkezhet Békés megyébe a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében a 2020-ig terjedő időszakban.

Jelenleg az előkészítés és tervezés korai szakaszánál tartanak a szakemberek, a települések most fogalmazzák meg a hosszú távú elképzeléseket. Orosházára – lakosságszám arányosan – mintegy 1,5 milliárd forint juthat. A tervezés nehézsége abban áll, hogy a meghatározott prioritásokhoz hogyan tudják illeszteni az egyes projekteket. Orosháza esetében például nagy vágy Gyopárosfürdő fejlesztése, családi és fedett medencét szeretne a város. Ezen kívül turisztikai irányú fejlesztéseket, és energetikai korszerűsítést kívánnak megvalósítani. Ám kérdés, hogyan tudják illeszteni ezeket a terveket a kiírásokhoz.

– A megyei önkormányzat szerepe a tervezés összehangolásában, a célok pontos megfogalmazásában, a lehívások koordinációjában fogalmazható meg – emelte ki az OrosCafénak nyilatkozva Zalai Mihály megyei elnök. – A közös munka lehet csak a biztosíték arra, hogy hosszú távon is fenntartható és sikeresen működtethető fejlesztéseket valósítsunk meg Békésben – hangsúlyozta az elnök a közelmúltban tartott tájékoztató után. Ott elhangzott: a tervezett források oktatási és egyes szociális intézmények bővítésére, energetikai fejlesztésekre, önkormányzati tulajdonú cégek gazdasági fejlesztésére is lehívhatók.

Az új pályázatok kiírása 2015. második negyedévében várható.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.