- hirdetés -

Új szemléletmód, mélyebb tónusok és játék a fény tükröződésével. Egy hónap alatt 10 új festmény. Jusztin Balázs új kiállítással jelentkezett. Nem is akármilyennel.

Új év, új sorozat. Orosházi múzsa címmel havonta jelentkező rovatot indítunk, amelyben helyi alkotók munkáinak biztosítunk nagyobb nyilvánosságot. Igyekszünk minden műfajt felkutatni, ahol valaki alkot, legyen az irodalom, festészet, grafika, képző-, vagy fotóművészet.

Első a sorban a Városházi Galéria kiállítója, Jusztin Balázs, annak okán, hogy ő lett az év első bemutatkozója. Tárlatát volt szerencsém megnyitni január 29-én, a sorozattal kapcsolatos információimat személyesen a művésztől tudtam beszerezni. A jelenlévőkkel is megosztottam azt a véleményem, miszerint bizonyos megközelítésben a most kiállított festmények annak bizonyítékai, hogyan hat az egyik alkotó, az egyik ember a másikra.

Jusztin Balázs a nyáron megnézte Koszta József kiállítását Hódmezővásárhelyen, és annak hatására másképp láttatja a világot. A Kossuth-díjas festőművész színvilága, a fénnyel való bánásmódja megragadta Jusztin Balázs képzeletét. A kiállított 24 kép mintegy fele született ebből az élményből. A többi mintha éppen annak alátámasztása lenne, hogy korábban nem így ábrázolt.

Orosházi múzsa - Jusztin Balázs a Köpülő és darálók című alkotása előtt (Fotó: Rajki Judit)
Orosházi múzsa – Jusztin Balázs a Köpülő és darálók című alkotása előtt (Fotó: Rajki Judit)

Most mély tónusokat használ, és a fény visszatükröződésével játszik. Kimondottan csendéleteket mutat: tárgyak és virágok jelennek meg a jellemzően nagyméretű alkotásokon. Utóbbiak között vannak cserepesek, vagy perspektívában bemutatva, a díszkertekben. A tárgyak pedig saját gyűjteményéből valók, olyanok, amelyek megfeleltek ennek a tematikának.

Az új sorozat 10 darabja ebben a hónapban született. Ez is bizonyítja, hogy egy-egy téma, vagy eljárás „nem hagyja nyugodni” az alkotót, kísérletezik. Az elképzelés alapján csoportosított tárgyak újabb és újabb kompozícióba kívánkoznak, újabb és újabb képeket hívnak életre. Jusztin Balázs úgy fogalmaz, ezek révén keresi az igazit.

Két évvel ezelőtt ugyanitt találkozott közönségével, akkor a 70. születésnapjához kötődő, évfordulós kiállítással.

A képek március 9-ig láthatók a Városházi Galériában.

 

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.