- hirdetés -

Írások és könyvek tucatjaiban osztotta meg tudását az olvasókkal Orosháza díszpolgára, egyik helytörténésze, a levéltár vezetője. Országos díjjal ismerték el munkáját.

Az orosháziak többsége ismeri Koszorús Oszkárt, ami nem meglepő, hiszen több, a város jelenét és múltját bemutató kötet kapcsolódik az ő nevéhez, valamint 40 éven keresztül könyvesboltot vezetett a Kossuth utcán. Közismert és közkedvelt személyiség, mérhetetlen lexikális tudása odaadó segítőkészséggel párosul. Várostörténeti témákban, vagy csak egy-két információ pontosítása végett magam is gyakran fordulok hozzá segítségért, eddig még egyetlen kérdésem se fogott ki rajta. Több mint két éve az Orosházi Evangélikus Gyülekezeti Levéltár vezetője, az intézmény a minap az Év Kutatóhelye Díjat kapta. Ennek apropóján választottuk őt a Hét emberének.

Levéltárosunk Koszorús Oszkár evangélikus lelkész esperes és Bartos Éva tanítónő gyermekeként 1942. április 8-án látta meg a napvilágot Orosházán. Szentetornyán nőtt fel, az elemi iskolát is ott végezte. A Táncsics gimnáziumban érettségizett 1960-ban, ezt követően könyves boltban tudott elhelyezkedni, három évvel később a városi könyvtár munkatársa lett. Szegeden öt féléves könyvtáros képzőt végzett 1963-ban, az orosházi könyvtárban 1971-ig dolgozott, a felnőtt olvasó szolgálatban. Ezt követően 2011-es nyugdíjazásáig, negyven éven keresztül könyvesboltot vezetett. Jelenleg – 2012. októbere óta – a levéltár vezetője. Elmondása szerint örömmel és szívesen végzi munkáját.

Koszorús Oszkár 2012 óta vezeti az Orosháza múltját őrző levéltárat
Koszorús Oszkár mondhatni naprakész Orosháza múltjából (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– Érdekel a munkám, és foglalkoztat mindaz, ami vele jár. Elég jól meg tudom jegyezni a számokat és a neveket. Sok családról száz számra tudok sok mindent, sokakat ismertem a régiek közül is, mert már ötven éve is szívesen beszélgettem az öregekkel – emlékszik vissza Oszkár. – Itt születettem, és úgy alakult az életem, hogy itt is maradtam. A katonaságot megúsztam, a tanulmányaimat pedig levelező úton végeztem – tette hozzá a levéltáros.

Sok elszármazott orosházival napi szinten levelez – elektronikusan, hiszen ahogy fogalmazott, haladni kell a korral. Új-zélandit, amerikait és számos európai országban élőt köt össze levelei által a várossal és egyben a magyarsággal.

Két gyermekkel és négy unokával büszkélkedhet: egyik lánya Orosházán él, az evangélikus óvoda munkatársa. Ő három unokával ajándékozta meg édesapját, közülük egyik Skóciában él, a másik Szarvason, a harmadik pedig a szegedi egyetemen tanul. Oszkár másik lánya 25 éve Kanadában él, ott 16 éves lesz idén az unoka. Ritkán látja őket, de napi szinten tartják a kapcsolatot.

Beszélgetésünk vége felé összegezte az elmondottakat, miszerint: meg van békélve a sorsával, és kiegyensúlyozott ember, mert úgy érzi, jó helyen van Orosházán.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.