- hirdetés -

Közepes termés és belvíz is rontotta a gazdák helyzetét tavaly, 2015 azonban új lehetőségeket tartogat számukra. A szombat este azonban a kikapcsolódásé volt, előbb emlékeztek, majd báloztak az orosházi gazdák.

A hagyományoknak megfelelően az egykori alapítók előtti tisztelgéssel indult az Orosháza és Térsége Gazdakör rendezvénye. A megemlékezők a Kisbirtokosok Szövetségének volt székházánál gyűltek össze január 23-án este, hogy koszorút helyezzenek el az épület falán található emléktáblára.

Jakab István
Jakab István: „A jövő alapja az összefogás a jelenben”

Köszöntő beszédében Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (MAGOSZ) elnöke azt hangsúlyozta, az Orosházát megalapító földművesek nagy erőfeszítésének köszönhetően élhető hellyé vált a puszta. Munkásságuknak hála megerősödött a mezőgazdaság, a térség központjává vált a város, ezzel pedig országszerte példát mutattak más gazdák számára.
– Ma számunkra ennek a példának meghatározónak kell lennie. Csak az összefogás, együttműködés, egymásra figyelés lehet az alapja a jövőnek – jelentette ki Jakab István.

A megemlékezést bál követte, mintegy 340 vendéget vártak a szervezők a Táncsics gimnázium sportcsarnokába. Horváth Józseftől, az Orosháza és Térsége Gazdakör elnökétől megtudtuk, az eddigiekhez hasonlóan idén is folytatni szeretnék a már megkezdett munkát: a gazdák tájékoztatását, a fórumok szervezését.

– A közös agrárpolitika mentén jelentősen megváltoznak a feltételek a támogatási rendszerben, erről is tájékoztatást adunk a fórumok alkalmával. Idén is folytatjuk a már hagyományos gazdaköri rendezvények lebonyolítását, így február 28-án a Hagyományok, ízek versenyét rendezzük meg, nyáron határszemlét szeretnénk tartani, augusztusban pedig a határon túli gazdaszervezetek bevonásával ismét lesz gazdatalálkozó – tudtuk meg Horváth Józseftől.

Keleti nyitás: idén megoldódhat az orosz embargó problémája?

A bálon Budai Gyula, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri biztosa is részt vett, aki hírportálunknak elmondta: 2015 nagy kihívásokat hozhat, hiszen Magyarország agrárstratégiája kapcsolódik a keleti nyitás politikájához.
–  Szeretnénk visszajutni azokra a régi piacokra, melyekhez korábban tartozunk. Ez két éve tartó, hosszú folyamat. Ha vissza tudjuk szerezni a korábbi piacokat, és újra jó minőségű élelmiszereket tudunk kijuttatni keletre, az ország mezőgazdasága előre léphet. Ebből Békés megye mezőgazdasága is profitálhat, mert azok a növénykultúrák, melyek a megyében honosak, mind jól eladhatók például az orosz piacon – fogalmazott Budai Gyula, aki azt is hozzátette: az orosz embargó megtorpantotta a folyamatot, de ebben az évben ezek a problémák megoldódhatnak.

A gazdák egészségére koccintottak a bál vendégei, kicsik és nagyok egyaránt (klikk a képre) Fotók: Rajki Judit
A gazdák egészségére koccintottak a bál vendégei, kicsik és nagyok egyaránt (klikk a képre) Fotók: Rajki Judit

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke az elmúlt évvel kapcsolatban úgy fogalmazott: jó, közepes volt a termés országos szinten. Egyes térségekben a belvíz miatt még mindig nem sikerült betakarítani több ezer hektár kukoricát és napraforgót, az őszi talajmunkákat ezért nem tudták előkészíteni a gazdálkodók, ami ráveti az árnyékát a következő évre.

– Jó évet zártak a gazdák, az árak viszont jelentősen csökkentek. A következő évi feladat az érdekérvényesítés, megszervezni a gazdák számára a közös piaci fellépést, így megfelelő árat tudnak elérni. Óriási lehetőségek vannak a most indult európai uniós költségvetési ciklusban is – hangsúlyozta Jakab.

Az est folyamán egyébként idős és fiatal gazdálkodókat egyaránt köszöntöttek, még a legfiatalabb résztvevő is középpontba került pár pillanatig. Majd a református iskola növendékei előadásában láthattak palotás táncot a résztvevők. Ezt követően megkezdődött a hajnalig tartó, önfeledt szórakozás.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.