- hirdetés -

Több mint 1,3 milliárd forint érkezett Orosháza kasszájába 2014-ben az iparűzési adóból. A cégek gazdasági tevékenysége javult, így a tervezettnél is nagyobb adóösszeget fizettek be.

A tavalyi évben 3424 adózó tett bevallást iparűzési adónemből, ami 174-el több, mint 2013-ban. Az iparűzési adó bevétele 2013-ban 1 milliárd 124 millió 325 ezer 349 forint. volt. A 2014-es költségvetésbe tavaly év elején 1,1 milliárd forintot terveztek ebből az adónemből, ennél azonban több pénz érkezett a város kasszájába, pontosan 1 milliárd 353 millió 951 ezer 967 forint.

– A megnövekedett adózói létszám mellett a bevallott és befizetett összegek is növekedtek. A város legnagyobb cégeinél ugyanúgy, mint a kis-és középvállalkozásoknál és a magánvállalkozóknál is nagyobb bevétel képződött 2014-ben, így az iparűzési adó befizetendő összege is nőtt – mondta Bojtor István gazdaságért felelős alpolgármester.

A Guardian üveggyára a város egyik legnagyobb adózója (Archív fotó: Rosta Tibor)
A Guardian üveggyára a város egyik legnagyobb adózója (Archív fotó: Rosta Tibor)

A növekedés emellett annak is köszönhető, hogy az önkormányzat szigorított az ellenőrzésen, így azok is beadták a bevallást, akik eddig nem tették, bár a törvény kötelezte őket erre.
– A folyamatos ellenőrzések fontosak, hiszen a befolyó pénzekből tud működni a város. Az önkormányzat adócsoportja eddig is rendszeresen ellenőrizte a helyi adózókat, és mindig a méltányosság elvét tartották szem előtt. Nem az a cél, hogy mindenáron büntessenek, hanem hogy mindenki, akit erre törvény kötelez, tisztességgel bevallja és befizesse az adókat. Ebben is történt előrelépés tavaly – tette hozzá Bojtor István.

Az iparűzési adó bevallásának határideje június 1-je. Az önkormányzat a tavalyi évhez hasonlóan most sem küld nyomtatványt, az letölthető a város honlapjáról ide kattintva. További hasznos információkat és letölthető nyomtatványokat pedig itt lehet találni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.