- hirdetés -

Nyugdíjasok, gyermekek, nagycsaládosok és fogyatékkal élők jelentkezhetnek az Erzsébet-program üdülési támogatására.

Hét célcsoport számára hatvannyolc pályázatot hirdetett meg január 9-én a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány. Az Erzsébet-program keretében idén is jelentkezhetnek a nyugdíjasok kedvezményes nyaralásra és fürdőbelépőre. A pályázatokat február 9-ig várják, érdemes minél hamarabb benyújtani. Az orosházi Károlyi József és felesége a Balatonhoz utazna.

Az Erzsébet-utalványok forgalmazásából befolyt több mint tízmilliárd forintból a kormány hárommilliárdot nyugdíjasok, nagycsaládosok és fogyatékkal élők üdülésére fordít, további hárommilliárd forintot pedig a gyermekek nyári táboroztatására szán. Összesen tehát duplájára, hatmilliárd forintra nőtt idén a rászorulók üdülési támogatásának mértéke.

Fokozatosan lehet benyújtani a pályázatokat, a sort a nyugdíjasok kezdik: az üdülési- és fürdőpályázat már elindult és február 9-én jár le. Az üdülési pályázathoz 5000 forintos, a fürdőjegy-pályázathoz pedig 2500 forintos önerő szükséges, ezzel országszerte 60 fürdő szolgáltatásai közül lehet választani.

Az orosházi Károlyi József és felesége is tervezi: benyújtják a pályázatot a kedvezményes üdülésre. Korábban kétszer már eredményesen vettek részt az Erzsébet-programban, Hajdúszoboszlón és Siófokon pihenhettek. Terveik szerint az idei úti cél: a Balaton.

Károlyi József és felesége útikönyvet lapozgat, az idei nyaralást tervezik (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Károlyi József és felesége útikönyvet lapozgat, az idei nyaralást tervezik (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Tavaly a keret néhány nap alatt kimerült, összesen 34 ezer nyugdíjas élt a pályázat adta kedvezményes pihenés lehetőségével. A nagy érdeklődés miatt a rendelkezésre álló keretet idén 30 százalékkal megemelték. A fürdőjegy-pályázatra a 60. életévüket betöltött öregségi nyugdíjasok jelentkezhetnek, akiknek a havi teljes összegű ellátása nem haladja meg a 147 ezer forintot, és nem rendelkeznek további adóköteles jövedelemmel. Az elbírálás során előnyben részesítik azokat, akik a korábbi években nem nyerték el a pályázatot.

A nyugdíjasok után a gyermekek jelentkezhetnek nyári táborozására, ez a pályázat január 19-től nyújtható be, a nagycsaládosok február 12-től, a fogyatékkal élők pedig március 16-tól pályázhatnak. A kedvezményes pihenésre kizárólag interneten keresztül, a www.erzsebetprogram.hu honlapon lehet jelentkezni.

Az Erzsébet-program 2012-ben indult, akkor 17 ezer, tavaly már 34 ezer nyugdíjas vett részt a pályázatokon. Az idősek mellett a nagycsaládosok száma is megkétszereződött, míg a gyermekek száma megnégyszereződött. A fogyatékossággal élők közül pedig közel 35 ezren kaptak lehetőséget a pihenésre. Összesen 400 ezer ember, közülük több mint 200 ezer gyermek vett részt az Erzsébet-programban – olvasható a program honlapján.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.