- hirdetés -

Orosházán több mint négy évtizede folyik ügetőtenyésztés, az akkori bázisgazdaságokban elkezdett munkát ma már magántenyésztők folytatják. Az általuk birtokolt ügető tenyészkanca-állomány az országos állomány közel 30 százaléka.

Az elmúlt időszakban a magántenyésztők áldozatos munkájának köszönhetően Orosháza lovas hírneve tovább erősödött. Ezt jól mutatja az a statisztika is, melyet a Kincsem Nemzeti Lóverseny és Lovas Stratégiai Kft. hivatalos adatbázisában közzétett. 2014-ben a hazai és külföldi tenyésztők által tenyésztett – hazánkban versenyező – lovakat teljesítményük és nyereményeik alapján rangsorolták, a közel 150 tenyésztő között a III. Kulik Ferenc, V. Kunos Gyula, míg XI. Tompa Lajos (az Ő munkáját halála után lánya, Tompa Márta vette át).

Sikereiket annak köszönhetik, hogy az elmúlt bő tíz évben egyre jobb és jobb kancacsaládokkal és fedezőménekkel folytatták a tenyésztést, ennek hatásai egyébként már az elmúlt években is jelentkeztek. Ma már komolyan kell számolni az orosházi tenyésztésű ügetőlovakkal, hisz rendszeres résztvevői a Derby-nek, a kiemelt nagyversenyeknek és a napi főfutamoknak is – tudtuk meg Kunos Gyula szerkesztőségünkhöz eljuttatott beszámolójából. 2014-ben Kulik Ferenc tenyészetéből két ló is kitűnt versenyeredményeivel: Szacharin (3 éves kanca) szenzációs évet zárt, megnyerte a Kanca díjat, II. lett a 100. Ügető Derby-ben, III. helyezést ért el a Derby Kísérleti és az Őszi Kancadíjban, valamint negyedik lett a Kancadíjban. A tenyészet egy másik reménysége Tonnyó (2 éves mén), aki megnyerte a Kétévesek nagydíját.

2015-ben további sikerekben bíznak a város tenyésztői, és abban, a három nagyobb tenyésztő mellé hamarosan csatlakozni fognak azok az Orosházán és környékén élő, néhány ügetőkancával rendelkező tenyésztők is, akik most még a ranglista közepén foglalnak helyet.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.