- hirdetés -

Festők dolgoznak a képtárban, a napokban a belső építész, a villanyszerelők is terepszemlét tartanak ahhoz, hogy a szükséges átalakításokat elvégezzék. A Városi Képtárban kap ugyanis állandó helyet a Báthory Júlia-gyűjtemény, amelyet a város a közelmúltban vásárolt meg.

A második emeleten eddig kiállított képeket leszedték, Csáki-Maronyák József, Boldizsár István, Pap Gyula és Kass János alkotásai az első emeletre költöznek – tájékoztatott a változások mikéntjéről Pusztai Lajos, a Petőfi Művelődési Központ ügyvezetője. A január közepi nyitásra itt megnövelik a felületet, hogy rotációban a közönség láthassa az eddig állandóan kiállított műveket. A 2015-ös év első tárlata a magyar kultúra napjához kötődően egyébként a szegedi Olasz Attila festőművészé lesz.

(Fotó: Zavada Andrea)
Most még a munkások dolgoznak, jövőre a terv szerint itt már az üveggyűjteményt álltíják ki (Fotó: Zavada Andrea)

A második emeletet teljes egészében kitölti majd a 187 darabos üveggyűjtemény, amelyhez 100%-os támogatás mellett, a Nemzeti Kulturális Alap pályázatán jutott Orosháza, értéke mintegy 90 millió forint. Az üveggyűjtemény darabjait – csiszolt üvegképeket, cégéreket, különböző technikával készült kisebb-nagyobb tálakat, vázákat, panneaukat – a tervek szerint jövő év tavaszától láthatja a közönség.

Báthory Júlia (1901–2000) az Art Deco stílusirányzat nemzetközileg is kiemelkedő mestere, akinek életműve szakmai szempontból is kiemelkedő fontosságú. A hazai üvegművészet ismert alakjának alkotói tevékenysége nemzetközileg is jelentős.

Üvegtervezéssel 1929-től foglalkozott. 1932-től hét évig Párizsban élt, a párizsi „Őszi Szalon” tagja és állandó kiállítója, 1938-ban Párizs város meghívott kiállító művésze volt. A Bauhaus funkcionalista elveinek és a nemzetközi Art Deco egyes tendenciáinak ötvözésével egyéni stílust alakított ki. Jellemzői a színtelen, átlátszó, illetve foncsorozott síküveg alkalmazása, és a csiszolás által megbontott, matt és fényes felületek kontrasztjára épülő mozgalmas felületkezelés. A stilizált ábrázolások jellemzik. Tárgyai jól mutatják művészetének alapvető jellemzőit: a pontos részletkidolgozást.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.