- hirdetés -

Öt gyermekkórus és egy furulyacsoport karácsonyi előadását hallhatta a közönség, akiket az est műsorvezetője is dallal köszöntött.

Igazi ünnepi hangulatot varázsoltak a művelődési központ koncerttermébe az orosházi iskolákban működő énekkarok hétfő este. A karácsonyi hangversenyen a gyerekek és fiatalok teltházas közönség előtt léptek színpadra. A koncert különlegessége és színvonala már az első percben borítékolható volt: szöveg helyett először dallal köszöntötte a hallgatóságot Béres Enikő, az est műsorvezetője.

Az iskolák karácsonyi hangversenyének zárásaként valamennyi kórus színpadra vonult (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Az iskolák karácsonyi hangversenyének zárásaként valamennyi kórus színpadra vonult (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Elsőként a Kicsinyek Kórusa lépett színpadra. A Vörösmarty iskola alsós, többségében zenei tagozatosai alkotják az énekkart, és a klasszikusnak számító karácsonyi gyermekdalok mellett modern zenei alapokra is énekeltek. Őket követte a Székács Kamarakórus. Az evangélikus iskola egyik diákja bibliai történet részletekkel konferálta fel az énekkar műsorát. Két dal erejéig a kórus soraiból hangszeren játszó tanulók léptek elő, akik zongorával, fuvolával és hegedűvel kísérték társaik énekét. A református iskola énekkarát diákok és tanárok alkotják, hitvallásuk szerint a közös ének öröm, amely összetartozást, és szeretet sugároz. A kórus után az iskola 4. b osztályának furulyacsoportjának előadása következett. A négy kis zenészpalánta egy éve furulyázik együtt, karácsonyi gyermekdalokkal a művelődési ház közönsége előtt már az óvodásokat is megörvendeztették.

Hivatalosan most állt először nagyközönség elé a Táncsics Gimnázium Leánykara, amely idén szeptemberben alakult. A művek alapján az énekkar tág műfaji határok között mozog, hogy minden fiatal megtalálja köztük kedvencét. Első dalukat hegedűvel és gitárral kísérte két társuk. A Kodály Zoltán Gyermekkart a Vörösmarty iskola felsős, zömében zenei tagozatosai alkotják. Kodály és Mozart művek mellett a Kóristák című film egyik betétdalát is elénekelték. Az utolsó dalukhoz a gimnázium leánykarának néhány tagja is csatlakozott, és az Egyiptom hercege című mese egyik legszebb dalát adták elő.

Az iskolák karácsonyi hangversenyének záró momentuma már évek óta, hogy minden kórus közösen színpadra vonul, és a közönséggel együtt énekelnek.

A koncert során a nézőtéren helyet foglalók többsége úgy hiszem, elmondhatja magáról, hogy a folyamatos lúdbőr egészen az est végéig kitartott. Hogy összességében milyen volt a hangverseny, leginkább a finálé dal címével lehetne leírni: ó, gyönyörű szép…..

A művelődési központ igazgatója, Pusztai Lajos a koncert végén egy szál virággal köszönte meg a felkészítők és a zongorán kísérők munkáját. A Kicsinyek Kórusát vezényelte Kardosné Bánhidi Éva, zongorán kísért Szénási Anikó, a Székács Kamarakórust vezényelte Domjánné Szólik Anikó, a református iskola kórusát vezényelte Verasztóné Kiss Gabriella, zongorán kísérte, és a furulya együttest vezette Pörnekiné Csige Eleonóra, a gimnázium leánykarát vezényelte Kőszegi Németh József, zongorán kísérte Lestyán Mihályné, a Kodály Zoltán Gyermekkart Makó Ildikó vezényelte, és Szénási Anikó kísérte zongorán. A közös produkciót vezényelte Makó Ildikó, zongorán kísérte Lestyán Mihályné.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.