- hirdetés -

Generációkat tanított a tánc és az illem szabályaira és szépségeire. Háta mögött 10 év versenytánc és 37 év tanítás áll. Felnőtt tánciskolásai december 13-án 28. alkalommal tartottak bált.

Antali Zoltán 1947. május 24-én született Orosházán, szülővárosában ismerkedett meg a tánccal is. Táncpartnerével, Győri Edittel 1967 és 1978 között az akkori orosházi versenytánc-klub tagjaként összesen 83 hazai és 44 nemzetközi táncversenyen képviselte Orosházát és Magyarországot, 59 alkalommal pedig döntős helyezést értek el. 1975-ben Orosházán elsőként kerültek az úgynevezett sonderklasse (azaz osztályon felüli) kategóriába, mely akkor országos viszonylatban is kiemelkedő teljesítménynek számított. Több mint tíz évig vett részt az Orosházi Nyári Nemzetközi Táncverseny megszervezésében. 1976-ban kulturális miniszteri, majd 1990-ben művelődési és közoktatási miniszteri dicséretben részesült.

Antali Zoltán
Antali Zoltán

Az évek során a tánc egyre inkább betöltötte az életét, a szórakoztatást felváltotta az oktatás. Kezdetben klubvezetőként táncos rendezvényeket, bemutatókat szervezett, 1976-tól oktatott. Néhány évvel később néptánc-oktatói, majd társastánc-oktatói végzettséget szerzett, ezt követően főállású táncpedagógusként kezdett el dolgozni Orosházán és a környékbeli településeken. Vallja: a táncot minden korosztály számára hozzáférhetően, a kulturális szórakozás és az illem szabályaival együtt oktatja.

1980-ban Mezőkovácsházán versenytánc-klub alakult, melynek táncosai vezetésével jelentős hazai és külföldi sikereket értek el. Itteni munkásságát több kitüntetéssel is elismerték. Majd 1998-tól az alapfokú művészeti iskolákban kezdett társastánc tanszakórát tartani.

Tagja lett a Magyar Táncpedagógusok Egyesületének, illetve a Magyar Tánccsoport Szakszövetségnek is. 2001 és 2002 fordulóján Táncrend címmel tevékenységéről és pitvarosi tanítványairól nagy sikerű dokumentumfilmet is forgattak.

Orosháza kultúrájáért, művelődéséért végzett sokéves tevékenységének elismerésként 2004-ben Orosháza művelődéséért díjat kapott, 2005-ben pedig megkapta az Orosháza kultúrájáért elismerést is. – Ezek a kitüntetések arra ösztönöznek, hogy táncpedagógiai tevékenységemet az elkövetkezendő években is minél magasabb színvonalon, minél nagyobb elkötelezettséggel végezzem – vallja, hozzátéve:  az elmúlt évek sikeres rendezvényei, az elnyert rangos elismerések, kitüntetések továbbra is arra ösztönöznek, hogy a művelődést, a kultúrát szolgáljam. A tánc nevel, tanít és értéket közvetít.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.