- hirdetés -

Több mint 160 gyermek és 280 felnőtt: ennyi embernek segített városunkban a Családok Átmeneti Otthonának (CSÁO) Tandem programja. Konferencia alkalmával összegezték a pályázat tapasztalatait a szakemberek. Az eddigi eredmények pozitív fejlődést mutatnak.

Szakmai partnereit hívta konferenciára az orosházi CSÁO. Tandem elnevezésű programjuk részleteiről számoltak be a szakemberek december 10-én a művelődési központban, például a kistérségi családsegítő szolgálatnak és az iskolák gyermekvédelmi képviselőinek, akikkel szorosan együttműködtek a program ideje alatt.

– Három éven át zajló programról van szó, amelyben hátrányos helyzetű családokon segítettünk. Az eredeti cél 160 gyerek és 280 felnőtt bevonása volt, ezt túlteljesítettük – tájékoztatott Balogh Zoltánné, az orosházi CSÁO vezetője.

Amint az a konferencián elhangzott: a program három fő részre bomlott. Ennek egyik elemeként a gyermekek számára szerveztek fejlesztő foglalkozásokat. Emellett mintegy 150 esetben nyújtottak tanszer és tankönyvtámogatást, ruházattal és élelmiszerrel 85 esetben segítettek, de tehetséggondozással, korrepetálással és speciális készségfejlesztéssel kapcsolatos foglalkozásokat is tartottak. Amint azt Virányi Barbara, a program munkatársa, gyermekpszichológus elmondta,

a gyerekek 89 százalékánál mutatható ki a pozitív változás, például az iskolához való hozzáállásukban.

122 családnál krízisintervenciós beavatkozás történt a projekt során, 400 esetben élelmiszer támogatással, illetve több alkalommal gyógyszerrel, tanácsadással is segítettek a szakemberek. A felnőtteknél a munkaerőpiaci visszailleszkedést igyekeztek segíteni a CSÁO munkatársai. Összesen 171 embert sikerült bevonniuk a közös munkába, elhelyezkedést segítő csoportfoglalkozásokkal, munkatanácsadással, képzési és elhelyezkedési támogatásokkal. Mint kiderült, ezáltal a résztvevők több mint 40 százaléka tudott rövidebb vagy hosszabb távon elhelyezkedni.

A Tandem a dán Velux Alapítványok támogatásával és a DanChurchAid közreműködésével valósul meg. Habár a projekt 2015 februárban zárul, a Családok Átmeneti Otthonának szakemberei már a jövőre is gondolnak. Újabb pályázatot nyert az intézmény, amelyben tovább szeretnék folytatni a Tandemben elkezdett munkát.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.