- hirdetés -

Bővült a város területén fellelhető helyi értékeket tartalmazó gyűjtemény, a javaslatokat továbbra is várják.

Thék Endre készítette, ma a város polgármesterének  asztala (Fotó: Vági Kata)
Thék Endre készítette, ma a polgármester asztala (Fotó: Vági Kata)

Hétfőn a Városházán ülésezett az Orosházi Települési Értéktár Bizottság, a beérkezett javaslatokat értékelve öt esetben döntöttek az értéktárba történő felvételről. A helyi értékeket tartalmazó gyűjteménybe emelték az Eötvös iskolában található katolikus emléktermet, Justh Zsigmond munkásságát, az orosházi búzacsiramálét, Thék Endre munkásságát és az orosházi szálánvarrott szőrhímzést.

Négy tételről már korábban határoztak: az Orosházi Értéktárban található Gellértegyháza, az orosházi bélyeges téglák, a helyi lótenyésztés, és az orosházi kolbász.

– Az értéktár a város területén fellelhető helyi értékeket tartalmazó gyűjtemény lesz. A javaslatokat továbbra is várjuk, terveink szerint jövő év februárjában a helyi értékekről tájékoztató konferenciát is tartunk – tudtuk meg a helyi értéktár elnökétől, Horváth Józseftől.

A hétfői ülésen döntöttek arról is, hogy a bizottságon belül szakmai munkacsoportokat hoznak létre az értékek felkutatására. A települési értéktárból a megyei vagy akár az országos értéktárba is eljuthatnak az orosházi értékek, a legkiválóbbak pedig a hungarikumok közé kerülhetnek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.