- hirdetés -

A 2014–2020 közötti agrárpolitika, támogatási rendszer, pályázati lehetőségek – a mezőgazdaság aktualitásairól tájékozódhattak az orosházi és környékbeli gazdák. Eredményes volt a helyi gazdakör újabb fóruma.

Szerda délután mintegy száz mezőgazdasági termelő ismerhette meg azokat a lehetőségeket, melyek az agrárium fejlesztését segítik a következő időszakban. Az Orosháza és Térsége Gazdakör folytatta fórumsorozatát: októberben a földkérdés, ezúttal a vidékfejlesztés, míg decemberben a közvetlen támogatások kérdése kerül majd napirendre – tudtuk meg Horváth József gazdaköri elnöktől. November 19-én a városháza nagytermében az előadó Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára volt.

Kis Miklós (b) és Horváth József a gazdafórumon az aktualitásokat vázolták (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Kis Miklós (b) és Horváth József a gazdafórumon az aktualitásokat vázolták (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Kis Miklós azokat az új lehetőségeket mutatta be az orosházi gazdáknak, amelyeket a vidékfejlesztési programon keresztül és az uniós támogatások segítségével igénybe tudnak venni. Az unió mostani költségvetési időszakában, vagyis 2020-ig Magyarországon 1200 milliárd forintnál is több jut vidékfejlesztésre.

– Ezt elsősorban azokra a cégekre, mezőgazdasági vállalkozásokra kívánjuk fordítani, melyek a kis és közepes vállalkozási kategóriába tartoznak, és potenciálisan magukban hordozzák annak a lehetőségét, hogy munkahelyeket hozzanak létre. Ezek elsősorban az állattenyésztés, a kertészet és az erdőgazdálkodás, kiemelten kívánjuk fejleszteni a feldolgozóipar növekedését, illetve öntözésfejlesztésben is nagyon komoly lehetőséget biztosítunk. A fiatal gazdák támogatását is előtérbe helyezzük, esetükben egy speciális támogatási ösztönzőt is biztosítva – mondta el az agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár.

Korábban elhangzott, a pályázatokhoz kapcsolódóan új eljárásrendet dolgoznak ki, a cél, hogy átláthatóbb, gyorsabb, hatékonyabb pályázati rendszer épüljön ki.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.