- hirdetés -

Paraguay leghíresebb festője Orosházán tanult, és itt született a magyar szecesszió egyik kiemelkedő alakja, a szegedi Reök-palota tervezője Magyar Ede. Ehhez hasonló érdekességeket tudhattunk meg Koszorús Oszkártól.

Az idei tanév első Vinculum Szabadegyetem előadását Koszorús Oszkár helytörténész, Orosháza díszpolgára, a gimnázium egykori diákja tartotta. A november 13-i program az Érdekességek Orosháza történetéből címet viselte. E témával kapcsolatban Koszorús Oszkárnál keresve se találhattak volna jobb előadót. A helytörténész még kezdő könyvtárosként látott neki a város múltjának kutatásához, ez a munka pedig már lassan öt évtizede tart.

Koszorús Oszkár sok érdekességet villantott fel a város és a gimnázium történetéből (Fotó: Rajki Judit)
Koszorús Oszkár sok érdekességet villantott fel a város és a gimnázium történetéből (Fotó: Rajki Judit)

Koszorús Oszkár 1956 és 1960 között volt a gimnázium diákja. Előadása kezdetén az akkori tanári gárda jeles tagjairól, majd az iskola hajdani mindennapjairól beszélt egy keveset. Ezt követően városunk került a fókuszba. Orosháza jelenleg 28 ezer 500 fős lakossággal rendelkezik, és 1946. január elseje óta város. Korábban a legnagyobb magyar faluként emlegették, ez Darvas József helyi írónak is köszönhető, hiszen 1937-ben ezzel a címmel írt könyvet a településről. Két adat viszont a hallgatóság többségének új információ lehetett:

Orosháza neve vélhetőleg az 1241-es tatárjárás előtti időkből való, 1466-ban már oklevélben is említették a település nevét.

A város újratelepítésének körülményeitől egészen a múlt század végéig tartó időszakról is beszélt, az elmondottakat pedig korabeli képekkel támasztotta alá.

Koszorús Oszkár 1989 és 1996 között 161 ismeretlen embert emelt be a helyi köztudatba, ennyi portrét írt jeles elődeinkről az Orosházi Naplóba. Az előadás során megismerhetett a közönség jó néhány kiválóságot, tudósokat, művészeket. A helytörténész abba is beavatta hallgatóságát, hogy hajdan Turay Ida színésznővel is készített interjút, aki Turmayer Sándor orosházi származású művész lánya. De megtudhattuk azt is, hogy a magyar szecesszió egyik legkiemelkedőbb alakja, Magyar Ede, aki a szegedi Reök-palotát is tervezte szintén orosházi születésű volt, és Paraguay egyik leghíresebb festője, Kunos Ádám is városunkban járta iskoláját.

A politikusokra, sportolókra és egyéb területen kiemelkedő személyiségekre már nem maradt idő, de a közönség ígéretet kapott, hogy egy másik időpontban az előadó pótolja az elmarad részeket.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.