- hirdetés -

Ezernél is több kisgyerek nézte meg a Ládafia című mese-táncjátékot a művelődési ház gyermekbérlete keretében. A Balassi Táncegyüttes nagy sikert aratott.

Négy előadást is tartott a békéscsabai társulat, az őszi Micimackó bérlet ismét sikeresnek bizonyult. Októberben a Nyulambulam zenekar adott négy koncertet, decemberben a Nektár Színház jön a Diótörővel.

A Ládafia november 12-én és 13-án a Balassi Táncegyüttes előadásában, ifj. Mlinár Pál rendezésében került színre. A békéscsabai szerzőpáros – ifj. Mlinár Pál és Falusi László – klasszikus népmesei motívumokat felvonultató története a néptánc segítségével tárja elénk Szerencsés Dániel kalandjait és próbatételeit. A díszletek a Napsugár Bábszínház igazgatója, Lenkefi Zoltán fantáziáját dicsérik, a jelmezeket Mlinárné Kolarovszki Mária és Mlinár Péter jegyzi.

Szerencsés Dániel itt éppen sarkantyút szeretne a kovácsoktól (klikk a képre) Fotók: Rajki Judit
Szerencsés Dániel itt éppen sarkantyút szeretne a kovácsoktól (klikk a képre) Fotók: Rajki Judit

Vissza! Vissza! Vissza! Ahogy a gyerekek skandálták a végén, valóban szívesen várjuk vissza a Balassi Táncegyüttest. A szülők nyugodtak lehetnek, ebből az előadásból biztosan tanult valamit a csemetéjük. Figyeltek, tapsoltak, nevettek, néha hű! meg ha! is volt, amikor varázslat történt a színpadon. A világ rendjét tapasztalhatták meg, még abból az időből, amikor a mesék megmintázták azt. Megerősödhetett bennük, hogy a mese ma is él, és elkápráztat, a különleges ládában lakhat egy egész tucat ember, köztük Dániel (Szerencsés), aki sokra viheti, ha helyt áll.

Megtapasztalták, hogy léteznek, és érdemes megküzdeni még a boszorkányokkal is olyan világító kövekért, amelyek megmutatják a helyes utat. A sárkányok legyőzhetők, a huszárok fegyelmezettek, és tiszteletre méltóak. Még akkor is, ha ki merik mutatni félelmüket, mert utána azt is legyőzik, és győzedelmes csatába mennek. A lányok szépek és tiszták, gyengeségük alkalmat és okot ad megmentésükre. Ebben a mesében megerősödhettek abba a hitükben, hogy minden az ami, és a kitűzött cél eléréséhez magától értetődő út vezet, ha azon végigmegyünk, sikerrel járunk.

A felnőtteket pedig meggyőzték arról, hogy igenis a „mai” gyerekek is tisztelik a tudást, beadják a derekukat, hagyják magukat elvarázsolni, ha egy olyan előadásra ültetik be őket, ami nekik való és jó – a szó sokféle értelmében. Dinamikus díszletben lendületes és kifejező táncok, színes, stílusos jelmezek teszik egyértelművé számukra a történetet, irányítják a figyelmüket és hatnak rájuk.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.